Sparta v Göteborgu moc netáhne. Prim hraje fotbalové ME žen

25. červenec 2013

Fotbalisty Sparty a Liberce čeká možná už dnes poslední letošní utkání v Evropské lize. V odvetě druhého předkola budou oba týmy odvracet vyřazení - Severočeši po prohře 1:2 na stadionu Skonta Riga, Pražané po domácí remíze 2:2 se švédským Häckenem.

Pokud by sparťané postoupit nezvládli, v České republice by to byla senzace. Ale v Göteborgu tenhle zápas zajímá málokoho. Sportovní událostí číslo jedna je tam fotbalové mistrovství Evropy žen.

„Ženský fotbal má ve Švédsku v posledních letech dobrou úroveň. Sleduji i mužský fotbal, zvlášť když se hraje nějaký šampionát. Ale ten ženský není tak tvrdý, u chlapů je to někdy až přehnané a dobří fotbalisté nemůžou ukázat, co umí. Přijde mi, že ženy hrají jako muži před patnácti lety - je tam více respektu,“ vysvětluje mi Thomas, blonďák ve žlutém švédském dresu.

Spolu s dalšími desítkami lidí si stoupnul do fronty na vstupenky už několik hodin před otevřením pokladen. Fanoušků nakonec dorazilo přes 16,5 tisíce a semifinálové utkání mezi domácím výběrem a Německem vyprodali.

To dnes na vedlejším a mnohem větším stadionu rozhodně nehrozí. Zatímco ženskému Euru věnovalo dnešní vydání listu Expressen devět stran, souboji Häcken - Sparta deset řádků v rubrice s tipy pro sázkaře. A dokonce ani v göteborském infocentru s tímhle duelem neuspějete.

„O tom zápasu nic nevím, ale můžu to zjistit, vydržte. To vypadá, jako by to nebylo v Göteborgu. Mělo by to být v Praze, ne?“ diví se slečna za přepážkou.

Čtěte také

To fanoušek Thomas je na tom lépe, ale jen díky shodě okolností.

„Já byl zrovna na dovolené v Praze, když se hrál první zápas, takže o tom vím. Ale Häcken tady není moc populární, netuším, kolik může přijít lidí.“

Odhad funkcionářů Häckenu je kolem tří tisíc, což je pro čtyřicetitisícový stadion až skoro nepatřičné.

Obrovský stadion Ullevi, na kterém Häcken přivítá Spartu

„Bereme to jako realitu. Bylo nám řečeno, že původně jsme ten zápas měli hrát vedle na fotbalovějším stadionu bez atletického oválu, nicméně akce, jako je mistrovství Evropy, má přednost. Diváci, kteří nás přijdou povzbudit, se budou asi trochu ztrácet, ale to nic nemění na našich záměrech a cílech,“ má sparťanský trenér Vítězslav Lavička na mysli postup.

Utkání Häcken-Sparta začne stejně jako to mezi Libercem a Skontem Riga v 19 hodin a na Radiožurnálu nepřijdete o nic podstatného z obou zápasů.

autoři: tej , jsu
Spustit audio