Spánková apnoe zvyšuje riziko závažnějšího průběhu covid-19. Kvůli zástavám dechu se pacienti hůř okysličují

9. duben 2021

Spánková apnoe je vážná porucha spánku, pro kterou jsou typické opakující se dýchací pauzy. Pro lidský organismus jsou nebezpečné, protože kvůli zástavám dechu se tělo nedostatečně okysličuje. Léčba spánkové apnoe se dramaticky změnila právě před čtyřiceti lety.

První apnoe byly popsány v 50. letech minulého století. Ale teprve na počátku 80. let přišel převrat v léčbě obstrukční formy spánkové apnoe, která je nejrozšířenější a je příčinou zástavy dechu uzávěr horních cest dýchacích. Nemoc se častěji objevuje u mužů a nejčastěji u těch, kteří jsou obézní a zároveň chrápou.

Čtěte také

„Novou metodu léčby vymyslel profesor Collin Sullivan z Austrálie právě před čtyřiceti lety. Spočívala v takzvaném přetlaku v horních cestách dýchacích, kterého se dociluje pomocí speciální masky, jejímž prostřednictvím pacient přijímá vzduch o vyšším tlaku, který brání kolapsům hltanu. To je základní důvod, proč má nemocný apnoické pauzy,“ vysvětluje profesor Karel Šonka z Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Přestože materiál i tvar masek se v uplynulých desetiletích postupně měnily, princip léčby zůstává stále stejný. Speciální masku si pacienti berou na každou noc a měli by tak činit, i pokud prodělávají covid-19.

Spánková apnoe totiž může jejich stav ještě zhoršovat – jsou častěji hospitalizováni a podle některých studií také častěji umírají. Pokud ale používají při onemocnění masku, mohou tak dostávat vzduch z masky a zároveň i kyslík, pokud ho potřebují.

Více si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.