Spálené Poříčí má nové komunitní centrum. Lidem se otevře za několik týdnů

9. duben 2019 15:20

Možností, kde se potkávat a trávit společně čas, bylo ve Spáleném Poříčí velmi málo. To by se s novým komunitním centrem mohlo změnit. Zbývá už jen dokoupit vybavení a pak už se může začít zaplňovat rozličnými aktivitami.

Nové komunitní centrum vzniklo na náměstí hned vedle nové knihovny. Knihovna pojme až 25 tisíc svazků. Zároveň je tu možné pořádat přednášky nebo koncerty. K čemu a komu bude sloužit komunitní centrum si rozhodnout místní lidé sami.

Několik nápadů má i Veronika Sklenářová, která částečně stojí za projektem centra. „Od různých besed pro menší skupiny lidí nebo si tam můžou přijít maminky uvařit kávu a děti si tam mezitím pohrají. Díky podlahovému topení bude prostor možné využít třeba i na cvičení,“ řekla Veronika Sklenářová.

Samotné centrum pro setkávání jsou vlastně dvě zrekonstruované místnosti. „Bude tam základní vybavení, stoly, židle, prostory pro uložení knih a dále nějaké drobné prostory pro uložení hraček pro děti. Vznikne tam také kuchyňský koutek. Počítáme také s tím, že tam vytvoříme otevřenou skříň na drobné předměty. Například, když bude mít doma někdo přečtené knihy a neví, co s nimi, může je dát k dispozici právě sem. Bude takový způsob výměny menších předmětů,“ uvedl nezávislý starosta Jindřich Jindřich.

Nové centrum bude otevřené ve stejné době jako knihovna

Zda bude možné nové prostory využít i o víkendech nebo pro ryze soukromé účely, třeba oslavy a podobně, ještě není jasné a bude se o tom jednat. Veškeré náklady na běžný provoz uhradí město.

„Budeme zajišťovat vytápění, které je poměrně jednoduché, protože jsme nechali udělat podlahové topení. Svícení nebude drahé, protože tam máme ledkové žárovky a na částečný úvazek zajistíme úklid prostor. Zbytek necháváme na ostatních. Náklady budou v řádech desetitisíců za rok,“ odhadl místostarosta Pavel Čížek zvolený za Starosty a nezávislé.

Za návštěvu komunitního centra se ve všední den v běžné otevírací době nebude platit ani koruna. Využít ho budou moci třeba maminky čekající na děti ve škole, ale otevřené bude i pro seniory, kteří si budou chtít ukrátit čas při čekání na autobus. Díky wifi připojení by nové komunitní centrum mohlo lákat i mladé lidi. Právě kvůli nim se v budoucnu upraví i okolí knihovny a centra. „Jestli uděláme vedle umělého hřiště další hřiště nebo například školní bazén pro menší děti a výuku plavání anebo něco takové,“ potvrdil Pavel Čížek.

První možnost podívat se do ještě částečně nevybavených prostor nového komunitního centra, ale i do knihovny, budou mít všichni zájemci v sobotu 13. dubna.

Obě stavby částečně podpořily dotace z Evropské unie. Celkové náklady se vyšplhaly na 9 milionů korun.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio