Sovětský svaz se nezhroutil. Agnieszka Hollandová natočí pro Netflix první seriál v polštině

19. září 2017

Co by se dělo, kdyby Studená válka nikdy neskončila? Ovládal by střední Evropu stále Sovětský svaz? To jsou otázky, na které bude hledat odpověď nový seriál americké televize Netflix. Režírovat ho bude v Česku dobře známá polská režisérka Agnieszka Hollandová.

Americká internetová televize Netflix natočí první seriál v polštině. Režírovat ho bude Agnieszka Hollandová, kterou čeští diváci dobře znají například z trojdílné série o Janu Palachovi Hořící keř nebo z polsko-českého dramatu Přes kosti mrtvých, který měl premiéru letos na jaře. Nový seriál bude vyprávět o alternativní historii světa, ve kterém železná opona nikdy nepadla.


Alternativní historie dává možnost ptát se na velmi hluboké otázky o naší přítomnosti, a to způsobem, který diváka překvapí a zaujme. Otevírá nové obzory pro přemýšlení nad tím, kým jsme, odkud a kam jdeme. Umožňuje stvořit novou realitu, která je zajímavá filmově i vypravěčsky.Agniezska Hollandová

Osmidílná série se má se odehrávat v Polsku roku 2002, dvacet let po teroristickém útoku, který zničil šance na uvolnění poměrů v bývalém východním bloku, ale po kterém paradoxně následovaly dvě dekády relativního míru a prosperity, byť pod přísným dohledem policejního státu. Dva hrdinové seriálu mají být student práv a zkompromitovaný důstojník. Ti se dozvědí o spiknutí, které zabránilo zhroucení Sovětského svazu a jsou postaveni před rozhodnutí jestli jej odhalit a způsobit tak revoluci v celém východním bloku.

Agniezska Hollandová bude seriál režírovat spolu se svou dcerou Kasiou Adamik, se kterou už spolupracovala na filmu Přes kosti mrtvých, kde se po boku polských herců objevil třeba Miroslav Krobot. Tento snímek Polsko také rozhodlo vyslat do boje o nominaci na Oscara.

Netflix už oznámil, že seriál zpřístupní celosvětově, takže se k němu dostanou i čeští předplatitelé této internetové televize, kterých jsou už desítky tisíc. Nejúspěšnějšímu seriálem společnosti Netflix je Dům z karet, jehož několik dílů Agniezska Hollandová také režírovala.

autor: vid
Spustit audio