SOUTĚŽ: Radiožurnál vás vezme do kina. Podívejte se, kdy soutěžíme

13. září 2021

Radiožurnál opět rozdá vstupenky, tentokrát na film Quo vadis, Aida, který byl letos nominovaný na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Nekompromisní a zároveň hluboce lidský snímek režisérky Jasmily Žbanić nahlíží na masakr v Srebrenici prostřednictvím osobního příběhu charismatické hlavní hrdinky Aidy. Od pondělí do čtvrtka soutěžíme celkem o 180 lístků – do kin v Praze, Brně a Hradci Králové. Zkuste štěstí a nalaďte si Ranní Radiožurnál.

Je rok 1995 a Aida pracuje jako překladatelka pro OSN ve Srebrenici. Její rodina je mezi tisícovkami místních, kteří hledají v „bezpečné zóně“ OSN útočiště před srbskou armádou. Pár hodin od míst, kde s oblibou trávíme letní dovolené, se schyluje k největší evropské tragédii od konce druhé světové války.

Trauma (nejen) jednoho národa

Nekompromisní a zároveň hluboce lidský snímek režisérky Jasmily Žbanić svou emoční silou dalece předčí většinu válečných fimů. Nesoustředí se totiž na vykreslení násilí, ale na příběh konkrétní ženy a nepředstavitelná dilemata, která před ní válka staví.

„Hodně jsem četla a poslouchala příběhy žen, které vyprávěly o svých synech, manželích, bratrech, otcích zanechaných OSN napospas bosensko-srbské armádě,“ vysvětluje režisérka. „Tyto příběhy, které se každý den objevovaly v médiích, se mě hluboce dotýkaly. Ještě dnes po 25 letech se 1700 lidí stále pohřešuje. Příběh Srebrenice je drama, které mě jako filmařku absolutně pohltilo.“

Snímek z filmu Quo vadis, Aida?, který zpracovává téma masakru ve Srebrenici

Film Quo vadis, Aida? měl premiéru na festivalu v Benátkách a byl nominovaný na Oscara za nejlepší zahraniční film.

Jak soutěžit

Poslouchejte od pondělí 13. do čtvrtka 16. září Ranní Radiožurnál a mějte připravený počítač, tablet nebo mobil. Celkem se hraje o 180 vstupenek pro 90 výherců. Denně soutěžíme o projekci v Praze, v pondělí a ve středu navíc o lístky do Brna, v úterý a ve čtvrtek do Hradce Králové.

Jakmile vás k tomu moderátor vyzve, napište na e-mail vstupenky@rozhlas.cz větu „Chci vstupenky do Prahy / Brna / Hradce Králové“. 

Kdy a kde se promítá?

  • Praha: kino Světozor, 20. 9. od 20:30
  • Brno, kino Scala, dle programu
  • Hradec Králové: kino Bio Central, dle programu

Kompletní pravidla najdete zde. O výhře výherce ve stejný den informujeme odpovědí na jejich původní e-mail.

autor: and | zdroj: Aerofilms
Spustit audio