Souhrn z témat o dětských letních táborech

4. květen 2007
Vaše téma

Věnovali a ještě pár okamžiků věnovat budeme tomu, jak vybrat co nejlepší letní tábor pro děti. Není to jednoduché, protože dětský tábor může v Česku zorganizovat prakticky kdokoliv, od občanských sdružení až po jednotlivé živnostníky. Zákon neklade vůbec žádné požadavky například na kvalifikaci pořadatelů nebo oddílových vedoucích. A někteří organizátoři tvrdí, že to dobře není, jiným to ale vyhovuje.

Stále platí, že Češi nejraději posílají děti do jižních Čech, do Českého ráje, Krkonoš, na Hanou a do Polabí. Nabídka programů je pestrá, od klasického tábora pod stanem, přes péči o koně a ježdění na nich, ornitologii, rybaření a sport, až po cizí jazyky nebo počítače. V módě jsou teď takzvané celotáborové hry a tábory v zahraničí. V tak pestré nabídce se orientuje opravdu těžko. Řada rodičů proto dá správně na doporučení svých známých.

osoba:
Syn poprvé pojede na čtrnáct dnů na tábor, který je teda přes známé, takže osvědčený, vyzkoušený. V jižních Čechách někde to je. Bude nás to stát tři tisíce sedm set. Je v tom i nějaký výlet. Tak náplň tam mají takovou tu klasiku, že mají výlety, bojovky, různý atrakce, sportovní hry ...

osoba:
Plavat tam taky budeme.

osoba:
... možná plavat, pak tam mají výlety, co se týče někam na koně někam do Rakouska a někam do zoo, myslím. Jde o to, že ten tábor opravdu existuje, že mají zkušenosti, co se týče vedoucích.

Lenka JANSOVÁ:
Pro rodiče by měl být zásadní také dostatek informací od organizátorů a vedoucích.

moderátor:
Včetně třeba ceny, ta hraje jak velkou roli při výběru tábora?

Lenka JANSOVÁ:
Organizátoři říkají, že velkou, ale ceny moc porovnávat nejde. Záleží nejen na délce tábora, ale i na typu programu. Navíc neplatí, že čím vyšší cena, tím vyšší kvalita. Klasický tábor tři neděle pod stanem vyjde asi tak na tři a půl tisíce. Zaměstnavatelé na tábory přispívat nemusí, ale někteří to dělají.

moderátor:
Lenko, co ještě doporučuješ ověřit předtím, než rodič dítě na tábor pošle?

Lenka JANSOVÁ:
Například ministerstvo školství pořádá akreditované kurzy pro vedoucí dětského kolektivu. I když zákon kvalifikaci po vedoucích výslovně nevyžaduje, rozhodně se o ně zajímejme. Oddílový vedoucí Jakub Kněžínek říká, že v těchto kurzech se naučí všechno, co potřebují.

Jakub KNĚŽÍNEK, oddílový vedoucí:
Tam je několik základních oblastí, pedagogika, psychologie, základy hygieny, první pomoci, jsou tam i základy hospodářství, jsou tam právě takové ty organizační záležitosti, jak připravovat program.

Lenka JANSOVÁ:
V podstatě jediná důsledná kontrola táborů v Česku je kontrola hygieniků. Hlavní hygienik Michael Vít říká, že nejčastější nedostatky na táborech jsou ve stravování.

Michael VÍT, hlavní hygienik České republiky:
Ty nedostatky při stravování a manipulaci s potravinami docházelo ke křížení čistého a nečistého provozu v těch kuchyních. V řadě případů nebyla dodržena teplota skladování a někde jsme zjistili i překročenou dobu spotřeby těch jednotlivých potravin.

Lenka JANSOVÁ:
Celkem loni našli hygienici nedostatky asi v každém desátém táboře.

moderátor:
Upřesňuje na závěr Vašeho tématu v pátek 4. května Lenka Jansová. Lenko, díky, na slyšenou.

Lenka JANSOVÁ:
Na slyšenou.

moderátor:
Co je ještě před námi v pátečním odpoledním Radiožurnálu? Za chvíli poslední díl seriálu týdne o Velké Británii.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lej
Spustit audio

Více z pořadu