Soud začne projednávat spor o kremační pec v Ústí nad Labem

22. leden 2019 14:14

Ústecký okresní soud dnes začne projednávat vlastnická práva na pec v krematoriu v Ústí nad Labem. Žalobu podalo město na firmu „Memory In Memory“.

Firma je bývalým nájemcem střekovského krematoria a trvá na tom, že zařízení patří jí. Český rozhlas má žalobu k dispozici.

Město argumentuje například tím, že pec je na podezdívce spojené s podlahou, a je proto součástí nemovitosti, která patří městu.

Právník magistrátu Miloslav Kišš také uvedl, že firma měla v letech 2000 až zhruba 2007 slevu na nájmu právě ve výši své investice – podepřel to rozhodnutím radních z konce ledna 2000.

To právní zmocněnec firmy „Memory In Memory“ Petr Rambousek odmítl s tím, že zástupci firmy u žádného jednání o slevě nebyli – pouze přejímali předpisy pronájmu od města. Jediná úleva byla v roce 2017, kdy město firmě kompenzovalo středně velkou opravu této pece.

Podle Rambouska také město vlastnictví pece firmou de facto připustilo nabídkou na odkup začátkem ledna loňského roku, a to za jednu korunu.

Ujednání o možnosti odkupu za jednu korunu je v nájemní smlouvě – ta ale skončila 31. prosince 2017. Město proto podle Rambouska ale požádalo pozdě, ve chvíli, kdy už smlouva neplatila.

Firma je ochotna zařízení prodat za 7,5 milionu – to zase odmítá město. Ústí nad Labem proto soud žádá, aby, pokud nakonec přiřkne vlastnictví pece firmě „Memory In Memory“, uznal její odkup za jednu korunu.

Soudce Karel Šemík jednání odročil na 21. února.

autor: hau
Spustit audio

Související