Soud v Rathově kauze začal přehrávat odposlechy. Obžalovaní kritizují kvalitu

3. prosinec 2013

Krajský soud v Praze dnes začal přehrávat policejní odposlechy v kauze exhejtmana Davida Ratha. Nahrávky jako hlavní důkaz obžaloby mají usvědčit Ratha a dalších 10 lidí z korupce a přijímání úplatků. Obžalování i jejich advokáti si stěžovali na kvalitu záznamů.

Soudce Robert Pacovský nechal nejdříve přehrát dva roky staré policejní odposlechy z kanceláře exšéfky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. Mluví například o financování stavebních prací ve Středočeském kraji.

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath kritizuje fakt, že před soudem zní jen úryvky. Podle něj mohli policisté záznamy vytrhávat z kontextů nebo zaměňovat jejich pořadí.

„Je naprostý faul a neférové, že to tady někdo prostě sestříhá a byť je to nesrozumitelné, tak jste slyšeli, že trvá 10 sekund ta nahrávka, pak je střih, pak je další, která trvá minutu. Čili je to naprosto vytrhané z kontextu. Takže nejenom, že je to nesrozumitelné, ale ještě vytrhané z kontextu a k tomu my se máme vyjadřovat,“ argumentoval Rath.

Petr Kott a Kateřina Pancová

Vedle Ratha má výhrady k policejním odposlechům i obžalovaný Petr Kott. Ten u soudu řekl, že přehrávaným záznamům rozhovorů nerozumí. Vyjadřoval se i k odposlechům, které bude soudce Robert Pacovský teprve pouštět.

„No já z toho nemám obavy. Samozřejmě není příjemné, když vám pouštějí odposlechy, které pořídili během půl roku z vašeho bydliště, ze soukromého domu, kde prožíváte nějaký soukromý život. A věřte tomu, že byť tomu nerozumím, tak většina našich rozhovorů se rozhodně netýkala ničeho, co je součástí této kauzy,“ prohlásil.

Žalobce: Nahrávky jsou v souladu s trestním řádem

Státní zástupce Petr Jirát Žalobce odhadl, že krajský soud bude přehrávat policejní odposlechy minimálně dva týdny. K Rathově kritice nahrávek řekl, že ji odmítá. Podle něj jsou policejní nahrávky v souladu s trestním řádem. Bere je jako hlavní důkaz.

„Kvalita samozřejmě odpovídá tomu, že se jedná o prostorový odposlech. Ve sluchátkách, která máme k dispozici všichni účastníci řízení, to slyšíme skutečně dobře. A pokud pan doktor Rath tvrdí, že něco neslyší, on v podstatě slyší to, co slyšet chce, a neslyší, co slyšet nechce,“ uvedl.

„Každopádně vytržené to není, protože je to přesně podle trestního řádu. Podle trestního řádu můžeme dát do spisu pouze to, co má vztah k trestnímu řízení,“ dodal Jirát.

Skupina spojená s Rathem měla podle žalobce napáchat škodu ve výši desítek milionů korun úpravami veřejných zakázek. Detektivové zadrželi exhejtmana loni v květnu. Měl u sebe krabici plnou bankovek a podle státního zástupce šlo o úplatek. Rath od začátku tvrdí, že o penězích nevěděl. Hrozí mu trest až 12 let vězení.

David Rath ve vazbě
autoři: bre , hla
Spustit audio