Soud uznal trenéra Růžičku vinným ze zpronevěry, dostal pokutu 400 tisíc

27. září 2016

Soud uznal trenéra Vladimíra Růžičku vinným ze zpronevěry. Dostal pokutu 400 tisíc. Obžaloba Růžičkovi dávala za vinu, že v letech 2012 a 2013 coby trenér pražské Slavie převzal půl milionu korun a nepřiznal je v účetnictví klubu. Růžička od začátku tvrdil, že s otcem svého svěřence - podnikatelem Miroslavem Palaščákem - dojednával pouze sponzorský dar. Tomu ale soudce Tome Frankič neuvěřil.

Rozsudek není pravomocný. Sám Růžička vinu odmítá a k úternímu soudu nedorazil, svou absenci ale avizoval už při minulém slyšení. Verdikt soudce Toma Frankiče vyslechli pouze jeho advokáti. Nechtěli ho ale komentovat a odmítli se vyjádřit i k tomu, zda se odvolají.

To nechtěla prozradit ani žalobkyně Lucie Písecká. Ta pro Růžičku navrhovala podmínku 1 a půl roku a půl milionovou pokutu. Podnikatel Palaščák k soudu tentokrát donesl také další nahrávku, která podle jeho slov svědčí o tom, že Růžička přijal i další podezřelé „sponzorské dary“. Nahrávku ale vyslechl pouze soudce a podle něj žádnou změnu v kauze neznamená.

Detektivové původně trenéra podezřívali z přijetí úplatku, to se ale nepodařilo prokázat. Případ tedy překvalifikovali na zpronevěru.

Celou aféru odstartovalo pětiminutové video, které dal loni v dubnu na internet podnikatel Miroslav Palaščák. Ten chtěl dostat do týmu hokejové Slavie svého syna a Vladimíru Růžičkovi měl za jeho přijetí dát půl milionu korun.

Palaščák točil video skrytě v baru. Hokejový trenér na ní poměrně ostře reaguje na nespokojenost podnikatele Palaščáka se synovou kariérou.

„To bylo takové výkupné za zachování šance na další profesní rozvoj mého syna. Bylo mi řečeno, že je to naprosto normální, že u Růžičky platili všichni," uvedl Palaščák k půl milionové částce, kterou trenérovi poskytl.

Podle obhájců bývalého reprezentačního trenéra nešlo o úplatek ani zpronevěru. Peníze od podnikatele byly podle právníků určené pro Slavii a někdejší hokejový trenér klubu je měl jen v úschově.

autoři: hla , mch
Spustit audio