Soud pravomocně osvobodil Lukáše Nečesaného. Pokus o vraždu kadeřnice bude policie dál šetřit

27. březen 2019 14:09

Pražský Vrchní soud pravomocně osvobodil Lukáše Nečasaného, který se podle obžaloby před šesti lety pokusil zabít kadeřnici v Hořicích na Jičínsku. Podle verdiktu nejde prokázat jeho vinu. Mladík si během posledních let vyslechl několik rozdílných rozsudků. Do případu zasáhl také Nejvyšší a Ústavní soud.

Lukáš Nečesaný zproštěn obžaloby z pokusu o vraždu. Kausa ale pokračuje dál

03695826.jpeg

Hlasitý jásot. Tak to vypadalo u hradeckého krajského soudu poté, co si Lukáš Nečesaný vyslechl osvobozující verdikt v kauze pokusu vraždy kadeřnice v Hořicích z roku 2013. 

Lukáš Nečesaný přišel k Vrchnímu soudu v Praze se svou rodinou. Během jednání opakoval, že trvá na své nevině. Osvobozující verdikt komentoval jen krátce.
„Jsem rád, že to všechno skončilo, teď se budu věnovat rodině a škole. Děkuji."

Podle soudce Jiřího Lněničky nešlo Nečesanému prokázat vinu.
„Za současné situace má odvolací soud poměrně omezené možnosti, jak o odvolání státního zástupce rozhodnout."

Lukáš Nečasaný skončil dvakrát ve vězení. Jeho právník Oldřich Chudoba zatím o možném odškodnění mluvit nechtěl.
„Pokud jde o odškodné, my jsme to neřešili, nebylo to na pořadu dne."

Státní zástupkyně, která nesouhlasí s osvobozením Nečesaného, může podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten už ale Nečesanému dřív zrušil původní třináctiletý trest pro nedostatek důkazů.

necesany_171120-101517_haf.jpg

Policie bude dál vyšetřovat šest let starý případ napadení kadeřnice z Hořic na Jičínsku. Po dnešním pravomocném osvobození stíhaného Lukáše Nečesaného je totiž pachatel činu neznámý. Českému rozhlasu to řekla královéhradecká policejní mluvčí Ivana Ježková, kriminalisté naváží na vyšetřování, které skončilo v roce 2013.

Pachatel na kadeřnici zaútočil v únoru 2013 polenem. Několikrát ji udeřil do hlavy a sebral jí 10 tisíc korun. Žena nejdřív vypověděla, že Nečesaného v pachateli nepoznala. Pak ho za útočníka označila. Podle soudních znalců ale trpěla po útoku výpadky paměti.

Spustit audio

Související