Soud na Novém Zélandu byl opět odročen

5. únor 2004

NOVÝ ZÉLAND/ PRAHA - Soudní jednání se dvěma Čechy obviněnými na Novém Zélandu je odročené. Soudce se chce se spisy náležitě seznámit. proto bude případ pokračovat až 27. února. Jeden z obviněných - děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Číhalík je protahováním kauzy rozladěný...

"Je to zcela neuvěřitelné. Soud zjistil, že některý soudce si ten spis bude muset přečíst. Důvod je ten, že je nedostatek soudců, že neví, který by měl čas. Já jsem si oficiálně stěžoval na naší ambasádě v Austrálii a věřím, že delegace, která je na cestě sem, nám aspoň trošku v něčem pomůže."

Novozélandská soudní praxe počítá s tím, že v případě, kdy obžalovaný prohlásí, že se cítí vinen, může být soud rychlý. Jestliže vinu popírá, shromažďuje soud důkazy a proces může trvat velmi dlouho. Právní zástupkyně očekává trest maximálně v podobě pokuty.

Nelegální obchod s faunou a flórou je velmi závažná věc. A podle Ivy Bajerové z celní správy patří k nejvýnosnějším zločinům na světě. "Dle statistik Europolu a statistik Evropských společenství je na třetím místě za obchodováním s drogami a se zbraněmi."

Obžalováni jsou děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Číhalík a bývalý pracovník České inspekce životního prostředí Jindřich Šmiták. Zatčeni byli 18. ledna v Aucklandu, podle původních zpráv jim hrozil kromě pokuty i tříletý trest vězení. S obviněnými se pravděpodobně během své nadcházející návštěvy Nového Zélandu setká ministr zahraničí Cyril Svoboda.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:
Obviněným na Novém Zélandu svitla naděje (04.02.2004)

autoři: ark , leš , blč
Spustit audio