Současný režim kritizují ruští umělci i politici, přibližuje situaci v Rusku Martin Dorazín

Demonstrace v Rusku proti korupci a současné vládě před týdnem byly největšími protesty opozice za posledních pět let. A moskevská mládež už na zítřek svolává prostřednictvím sociálních sítí demonstraci další. V Moskvě je i zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín, podle kterého ruská policie dala najevo, že celé Rudé náměstí uzavře kvůli nácviku na vojenskou přehlídku.

„Neočekávám, že by to bylo tak masové, jak minulou neděli, kdy to organizoval opoziční politik Alexej Navalnyj. Jisté ale je, že to policie nenechá jen tak,“ přibližuje atmosféru před nedělními demonstracemi v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Čtěte také

S kritikou na adresu současného režimu přicházejí ruští umělci, ale také předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková, která je jinak známá svou oddaností Vladimiru Putinovi. Ta podle Dorazína řekla, že vláda by neměla zavírat oči a měla by naslouchat argumentům mladých lidí, kteří nejsou politicky organizovaní.

Připomíná také, že v ruských médiích panuje přísná cenzura, což se ukázalo především při předávání filmových cen Nika, zahraničních zpravodajů se ale takové omezování netýká. „Nesetkal jsem se s žádným takovým přímým omezováním svobody,“ říká s tím, že horší situaci mají zahraniční televizní štáby, které nemohou jen tak natáčet, kde se jim zachce.

Na východní Ukrajině není nikdo optimistou

Na mikrofon se lidé v Rusku mluvit bojí a je čím dál těžší si s nimi promluvit – musí se k nim dostávat oklikou, přes známé. „Ubezpečuji je, že můžu změnit jména a příjmení, pokud se obávají popotahování,“ nastiňuje.

Jiná situace je ale v Gruzii, v zemi obrovských přírodních krás, velké minulosti a pohostinných lidí, kde je cítit svoboda a volnost. A jak vypadá situace na východní Ukrajině, kde začalo platit velikonoční příměří?

Martin Dorazín

„Podle mne nevydrží příliš dlouho, intenzita útoků a ostřelování se snížila, ale neustaly úplně,“ popisuje s tím, že nikdo není žádným velkým optimistou.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio