Solidarita v Salzburgu: Místní nosí uprchlíkům jídlo i oblečení

1. září 2015

Evropští politici si s nimi nevědí rady, někteří dokonce vzkazují, že je nikdo nezval. Když je ale nejhůř, často se uprchlíci v Evropě dočkají pomoci od obyčejných lidí. Například na nádraží v Salzburgu, kam dorazili první běženci, kterým maďarská strana přestala bránit v cestování vlakem dál na západ.

Uvolněná stavidla budapešťského nádraží Keleti se po několika hodinách projevila i na nádraží v Salzburgu. První vlna vystoupila kolem páté odpoledne, před půlnocí už v nádražní hale bivakovaly celé rodiny.

Lidé nosí oblečení, vodu i ovoce

Místním uprchlíci nebyli lhostejní. „Netuším, kolik jich celkem dorazí, ale řekla bych, že kolem tisíce jich tu vystoupilo teď před půlnocí a ještě mají přijet další. Přesné číslo netuším,“ říká Sonja, která patří k těm, kteří vyrazili nabídnout pomoc.

Jeden mladík přinesl haldu oblečení, kterou si uprchlíci vděčně rozebrali. Většina vyrazila do nádražní samoobsluhy, která zůstala dlouho po oficiální pracovní době. Sonja vyjela s vozíkem plným balených vod.

„Vodu, ovoce a nevím, co všechno ještě jim tu lidé kupují a předávají. Nějaké ovoce věnovaly Rakouské dráhy, od supermarketu jsme pro uprchlíky dostali chleba. Je toho spousta a ti lidé z toho mají obrovskou radost,“ všímá si Sonja.

Jídlo, vodu a třeba i dětské pleny místní narychlo roztřídili do igelitových pytlíků a vytvořili improvizované humanitární balíčky. Podle agentury APA dorazilo během pondělí do Rakouska asi 3650 migrantů, většina míří do Německa.

autoři: jkb , vman
Spustit audio

Související