Šokuje mne, že záchranka v Praze má pouze šest lékařů! říká ministr zdravotnictví

Pražská záchranka málem neudala tři pacienty a muže s arytmií údajně vozila dvě hodiny po Praze. S posledním tvrzením ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček nesouhlasí. „Záležitost je jinak, někdo tady straší pacienty,“ říká s tím, že u případů tří pacientů s podezřením na mozkovou příhodu ustaví vyšetřovací komisi. „V případě pochybení nemocnic budou padat hlavy,“ říká v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

Celý příběh okolo pacienta, kterého záchranka vozila dvě hodiny po Praze, je podle Svatopluka Němečka jinak. „Do půl hodiny se záchranka dostala s pacientem Na Homolku, kde byl vyšetřen, a když se zjistilo, že pacient potřebuje další vyšetření na specializovaném místě v jiné nemocnici, tak tam byl převezen,“ vysvětluje.

Čtěte také

V případě pacientů s podezřením na mrtvici bude ustanovena vyšetřovací komise, která zkontroluje všechny záznamy. „Chci dosáhnout toho, aby se zjistilo, kdo přesně pochybil a zda je vše pravda,“ nastiňuje. Dodává také, že se o všem dozvěděl z médií, již dříve se však dohodl se záchrankou, že se budou v podobných případech vzájemně informovat, aby došlo rychleji k nápravě.

„Chtěl bych také vyzvat Zdravotnickou záchranou službu hlavního města Prahy, aby řešila personální obsazení – má totiž ve svém stavu pouze šest lékařů, v posádkách jsou v drtivé většině střední zdravotničtí pracovníci, což je šokující,“ podotýká s tím, že záchranka by měla mít desítky doktorů.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Proč chce ministr zdravotnictví ukončit projekt elektronických receptů? A jak vypadá návrh veřejných neziskových nemocnic? I to nastínil Svatopluk Němeček ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio