Sokolská cvičení, trikolóry, girlandy. Začal filmový festival ve Varech, Křišťálový globus získal Robbins

30. červen 2018 10:20

V pátek odpoledne začal už 53. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Zahajovací ceremoniál připomíná letošní 100. výročí vzniku Československa, bratři Cabanové se pro jeho choreografii inspirovali estetikou trikolóry, girland, sokolských sletů a cvičení. Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii v úvodu festivalu v Karlových Varech převzal herec a režisér Tim Robbins.

Na diváky během festivalu čeká 182 filmů a pořadatelé slibují, že díky opakovaným projekcím by měl každý vidět film, který si vybere. Ve festivalových soutěžích budou letos mít velké zastoupení české filmy. V každé ze tří sekcí mají po dvou zástupcích.

Úvodní ceremoniál se nesl v duchu sokolských cvičení, navíc opentlen trikolórami a girlandami. Na přání prezidenta festivalu Jiřího Bartošky bylo takto stylizováno zahájení 53. ročníku festivalu, aby připomínalo sto let české státnosti, v čemž mu autoři Michal a Šimon Cabanovi vyhověli.

Úvodním filmem festivalu byl naplánován snímek Lásky jedné plavovlásky režiséra Miloše Formana. Ještě před tím převzal Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii americký herec, scenárista, režisér a producent Tim Robbins, který je jednou z hlavních hvězd letošního festivalu.

Cenu mi předal šéf festivalu Jiří Bartoška. Držitel Oscara Tim Robbins, známý především hlavní rolí ve filmu Vykoupení z věznice Shawshank, mluvil v Karlových Varech na zahajovacím večeru víc než 10 minut. Zmínil Miloše Formana, bývalého prezidenta Václava Havla a připomínal nutnost boje za sobodu.

Po ocenění Tima Robbinse bylo na programu vzdání holdu nedávno zesnulému Miloši Formanovi, se kterým se jménem celého festivalu rozloučil jeho prezident Jiří Bartoška.

„K umělecké historii našeho státu patří jméno muže, kterému se podařilo, co jiným ne - stal se světovým. Odešel s jedním kufrem a vrátil se s dvěma Oscary,“ řekl Bartoška. Připomněl, že Forman festival nejen měl rád, ale také mu pomáhal a doporučoval ho svým profesním přátelům. „Děkujeme, Miloši,“ řekl.

V úvodním večeru také poprvé zazněla znělka letošního festivalu, v níž hraje loňský držitel ceny prezidenta festivalu, oscarový herec Casey Affleck. Tradičně ji natočil dlouholetý autor karlovarských znělek režisér Ivan Zachariáš a opět s nadsázkou ukazuje, jaký může být osud festivalových sošek. Affleck se ji pokouší prodat v zastavárně, její majitelka ji však na rozdíl od kamery nebo vrtačky nechce, protože se jí na poličce stejné ceny vrší a nikdo je nechce.

Po slavnostní projekci festival bude pokračovat v tradici zahajovacích koncertů s ohňostrojem pro širokou veřejnost. Také letošní koncert je poctou Miloši Formanovi. V podání Českého národního symfonického orchestru pod vedením dirigenta Carla Davise zazní hudba z filmů Hoří, má panenko, Taking Off, Valmont, Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy a dalších.

autoři: Vladimír Kroc , hla
Spustit audio