Socha Svobody zůstává symbolem amerického snu i nenaplněných možností

6. červenec 2012

Americe ji darovali Francouzi. Už 126 let vítá lodě připlouvající do newyorského přístavu. Řeč je samozřejmě o soše Svobody, která je od roku 1984 zapsaná na Seznam památek světového dědictví UNESCO.

Je to tak trochu paradox. Abyste se dostali k symbolu svobody, musíte se zařadit do hodně dlouhé fronty a projít přísnou kontrolou, stejně jako třeba při nástupu do letadla. Newyorské úřady tak odpovídají na hrozbu teroristickými útoky.

Když už máte kontrolu za sebou, můžete se při cestě lodí na Liberty Island kochat pohledem na jeden z nejznámějších symbolů Ameriky. „Přijíždějí sem lidé z celé země, vlastně z celého světa,“ říká Daphne Yun ze Správy Národních parků, která o sochu Svobody pečuje.

Mistrovské dílo i mocný symbol

Společná práce francouzského sochaře Bartholdiho a inženýra Eiffela představuje podle UNESCO mistrovské dílo tvořivého lidského ducha. Postava ženy osvětlující vysoko zdviženou pochodní cestu lodím připlouvajícím do Nového světa je spojením technického a uměleckého mistrovství.

Je mocným symbolem. Inspiruje k zamyšlení, debatám i protestu. Je to ideál svobody, míru, lidských práv, zrušení otroctví, demokracie a příležitosti. Tak UNESCO vysvětluje, proč jeho odborníci zapsali sochu Svobody na Seznam památek světového dědictví.

„V roce 2000 jsme měli asi pět miliónů návštěvníků,“ říká Daphne s tím, že po teroristických útocích z 11. září 2001 návštěvnost mírně klesla.

Význam sochy Svobody si každý může vykládat po svém

I tak každý rok přijedou k soše Svobody asi čtyři milióny lidí. Návštěvu spojuje velká část z nich s nedalekým ostrovem Ellis Island, který byl v době největší imigrační vlny na přelomu 19. a 20. století hlavní vstupní branou do Ameriky.

Na soše Svobody je nejzajímavější asi to, že si její význam může vykládat každý člověk po svém. Můžete ji brát prvoplánově jako symbol nových možností, které Amerika nabízí. Nebo jako symbol naivního idealismu hraničícího s pokrytectvím, protože mnoho z přistěhovalců mělo a má problémy s naplněním svého amerického snu.

V každém případě je socha Svobody neopominutelným památníkem, který by si žádný návštěvník téhle části Ameriky neměl nechat ujít.


Zvětšit mapu: socha Svobody

autor: vpo
Spustit audio