Sobotka neschválil Ťoka na post ministra dopravy. Znovu se sejdou v sobotu

13. listopad 2014

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD zatím neschválil kandidáta Dana Ťoka na post ministra dopravy. Od bývalého ředitele stavební společnosti Skanska chce ještě odpovědi na 10 doplňujících otázek, které se resortu týkají. Znovu se sejdou v sobotu v 11:30.

„Já jsem připravil pro pana Ťoka určité otázky a požádal jsem ho o to, aby mi na ně připravil písemnou odpověď. Rád bych znal názory pana Ťoka i na takové oblasti, jako je otázka zajištění dalšího rozvoje mýtného systému v České republice a další liberalizace železniční dopravy,“ vysvětlil Sobotka.

„Chci s ním také mluvit o tom, jakým způsobem má promyšleno to, aby čelil riziku střetu zájmů, které tady existuje,“ dodal.

Ťok argumentuje tím, že ve společnosti SKANSKA už skončil. Podle jeho slov si uvědomuje, že v případě, že by post ministra získal, musel by být na firmu přísnější než na ostatní.

„Já si myslím, že tady jde o to odpovědět a ujasnit si koncepci toho, co se na ministerstvu dopravy má udát, protože rozumím tomu, že častá změna ministrů dopravy a hlavně ředitelů na organizacích přímo odpovídajících ministerstvu dopravy je velká. Chtěl bych mít jistotu, že se stav bude stabilizovat,“ řekl po schůzce s premiérem Ťok.

Ujasnili si na ní priority a způsob vedení ministerstva.

Ťoka navrhlo hnutí ANO po rezignaci Antonína Prachaře. V případě získání ministerského křesla chce stabilizovat situaci na Ředitelství silnic a dálnic a přispět k tomu, aby se více investovalo do dopravy.

Kritici Ťokovi vyčítají, že přichází z jedné z největších stavebních společností v Česku. Jedná se podle nich o střet zájmu.

„V okamžiku, kdy přichází člověk, který je nejenom zakořeněný v jedné firmě, ale i v jednom oboru mezi celou řadou manažerů s podobným profilem, tak ta jeho role bude pochopitelně obtížnější, aby se dokázat oprostit od podezření,“ vysvětlil politolog z Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek.

Spustit audio