Sněžení komplikovalo dopravu na mnoha místech republiky

19. březen 2013

Silné sněžení celé ráno komplikovalo automobilovou i železniční dopravu. Hlavně na východě a severu republiky napadlo 20 až 30 centimetrů sněhu. Kamiony měly problém vyjet do kopců, stržené větve a stromy zastavily na některých tratích vlaky. Teď už jsou cesty většinou průjezdné.

Noční a ranní sněžení komplikovalo provoz na silnicích. Mokrý a těžký sníh tak zaměstnával nejen silničáře, ale i hasiče a energetiky. S komplikacemi se potýkali i cestující na železnici.

V Brně v noci nový sníh úplně zastavil městskou hromadnou dopravu, a odřízl tak některá okrajová sídliště. Úsilím cestářů se pak situace vrátila k normálu.

Popadané stromy a větve komplikovaly i dopravu na železnici. Cestující museli počítat se zpožděním na trati mezi Dobřichovicemi a Prahou - Radotínem, kde byla průjezdná jedna kolej. Problémy byly i mezi Opatovicemi nad Labem a Stéblovou na Pardubicku.

Největší problémy měly kamiony. Uzavřený byl pro ně hlavní tah z Tanvaldu na hranici s Polskem. Silničáři trasu otevřeli po více než sedmi hodinách. Na Náchodsku zase hasiči téměř na deseti místech vyprošťovali uvízlá auta a odklízeli popadané stromy. Kamiony v noci uvízly i na Bruntálsku.

Špatná byla situace i v Jeseníkách. Kamiony uvízly na silnici mezi Rýmařovem a Šumperkem, tradičně je komplikovaný průjezd přes Červenohorské sedlo.


autoři: mkp , nib
Spustit audio