Sněmovna by měla hlasovat o rezoluci k Tibetu

25. březen 2008
Zprávy

Tibet se dnes asi dostane na program sněmovny českého parlamentu. Poslanci by totiž měli hlasovat o rezoluci k situaci v Tibetu. Návrh jim předložil sněmovní zahraniční výbor. Text mimo jiné vyzývá k pokojnému řešení tamní situace a také k tomu, aby Čína respektovala zájmy a přání Tibeťanů i jejich kulturní a náboženskou svébytnost.

Přijetí rezoluce by znamenalo, že by představitelé České republiky měli na jakýchkoli mezinárodních jednáních, která by se týkala Číny, připomínat porušování lidských práv v této asijské velmoci.

Co konkrétně je v textu rezoluce, vysvětluje předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD: "Žádá, aby do té oblasti měli přístup zástupci světových médií, OSN a Červeného kříže."

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek potvrdil, že čeští sportovci, kteří pojedou na letošní letní olympiádu do Pekingu, mohou svobodně vyjadřovat své názory - ne ale na sportovišti. Olympijský výbor pro ně neplánuje žádné politické školení.

Také podle poslance ODS Petra Bratského není reálné, aby se k porušování lidských práv svobodně vyjadřovali sportovci v olympijské vesnici: "Ono potupné prohlášení, které musí učinit, že se tam nebudou jakkoli svobodně vyjadřovat a podobně, je věc tíživá, ale jsem si vědom toho, že v olympijské vesnici skutečně platí olympijská Charta."

autoři: mta , lej
Spustit audio