Snažit se dohodnout a teprve potom soudit? V Česku hudba budoucnosti, říká Martin Svatoš

28. duben 2014

Mediátoři šetří nejen nervy, ale i čas a peníze. Mediace je přitom v českých podmínkách poměrně mladý obor. „Právně upravená mediace je u nás naprosté novum, v současnosti oslavuje rok,“ říká v rozhovoru se Zuzanou Burešovou JUDr. Martin Svatoš, mediátor, který o mediacích, arbitrážích a vyjednávání přednáší i na zahraničních univerzitách – například ve Francii nebo v Číně.

Naučit právníky nesoudit se. To je podle Martina Svatoše jeden z hlavních úkolů mediátora. A nejen právníky, ale i klienty, kteří by se předtím, než se pustí do velké soudní bitvy, mohli zkusit s druhou stranou domluvit.

Mediátoři jsou trendem posledních let. Velké světové firmy je dnes zaměstnávají především proto, aby jim pomáhali šetřit peníze. „V Americe například existuje závazek, že velké nadnárodní korporace budou všechny spory nejprve řešit mimosoudně, a teprve pokud tato jednání selžou, obrátí se na soud. U nás je to stále hudba budoucnosti,“ podotýká Martin Svatoš, který o mediaci přednášel nejen v Evropě, ale třeba i v Číně.

Čtěte také

Dohoda je v Asii slušný mrav

Jet přednášet do Číny o mediaci? Na první pohled by se to mohlo zdát jako nošení dříví do lesa. „Asijská nátura nemá ráda otevřené konflikty, snaží se jim vyhnout. Slušným mravem je snažit se se svým partnerem dohodnout, v Asii proto nedochází k tak vyhroceným situacím jako v Evropě,“ vysvětluje Martin Svatoš. I proto dodává: „Jet přednášet do Číny o mediaci pro mě byla velká pocta.“

V Číně letos přednášel vůbec poprvé. „Čína sama o sobě je obrovským zážitkem, zajímavé však bylo především setkání s tamními lidmi. Způsob, jakým studenti v Číně vnímají přednášejícího, je zcela odlišný od toho evropského. Z pohledu Evropanů mají až přehnaný – ovšem nikoliv v pejorativním smyslu slova – respekt. Vždy byli navíc velmi poctivě a pečlivě připraveni.“

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.