Snažili se ji omezit, zatýkat, žalovat. Nepodařilo se, tak ji zabili, vzpomíná rodina na zavražděnou maltskou novinářku

16. říjen 2021

Před čtyřmi lety se pozornost celé Evropy upřela na Maltu. Zpráva o vraždě investigativní novinářky Daphne Caruanové Galiziové překvapila nejen obyvatele ostrovního státu. Někdo jí dal do auta bombu, která explodovala ve chvíli, když si 53letá žena sedla za volat. Malta se tak stala další zemí, ve které novinářka zaplatila životem za svou investigativní práci. Jen za pár dní se na seznam dostalo i Slovensko s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

„Řekla mi: „Jdu do banky, vyšla z domu a pak jsem uslyšel výbuch a okamžitě mě napadlo, že to bylo z auta. Pak jsem viděl jen logo auta – a v tu chvíli jsem si řekl sakra,“ vzpomíná na rok 2017 syn Galíziové Mathew.

Byl jako první na místě činu a viděl spoušť, kterou jeho matka nemohla přežít. Neměl pochyby o tom, že smrt souvisí s její prací, o tom byla ostatně přesvědčená většina maltské společnosti.

Snažili se ji omezit, snažili se ji zatýkat, snažili se žalovat. Nepodařilo se jim ji zastavit pomocí žádného z těchto prostředků, tak ji prostě zabili.
rodina zavražděné novinářky

Daphne Caruana Galiziová kromě článků pro The Sunday Times of Malta a později The Malta Independent publikovala hlavně na svém blogu.

Čtěte také

Věnovala se propojení maltského podsvětí s vládou, vlivu Ázerbajdžánu na maltský byznys či organizovanému zločinu. Její články o Panama papers a souvislosti s rodinou maltského premiéra, dovedly zemi až k předčasným volbám.

„Snažili se ji omezit, snažili se ji zatýkat, snažili se žalovat. Nepodařilo se jim ji zastavit pomocí žádného z těchto prostředků, tak ji prostě zabili,“ tvrdí rodina.

Policisté brzy vrahy našla

Malta spustila rozsáhlé vyšetřování. Hned z počátku policie zadržela tři muže, jeden z nich se přiznal, že bombu do auta dal. Šlo ale o „vykonavatele“, všem bylo jasné, že měl zprostředkovatele a zadavatele.

Čtěte také

Druhým důležitým článkem tohoto řetězce měl být Melvin Theuma – maltský taxikář a lichvář, který svou výpověď podmínil milostí.

Když ukáže, kdo si u něj smrt reportérky objednal, chce na svobodu. Den po této zprávě maltská policie zadržela jednoho znejvlivnějších podnikatelů v zemi Yorgena Fenecha.

Policie ho zastavila ve chvíli. Kdy se na své luxusní jachtě snažil odplout z ostrova. Podle vyšetřovatelů zaplatil za smrt reportérky 450 tisíc eur, což je v přepočtu přibližně 11,5 milionu korun.

Fenecha stojí léta už roky v čele mocné maltsko-azerbajdžánské energetické společnosti ElectroGas. Vlastní několik hotelů, maltských nemovitostí a řídí několik kasin. Galiziová psala o jeho údajných korupčních paktech se špičkami maltské vlády. A i kvůli tomu, dva roky po vraždě novinářky, na Maltě znovu vypukly mohutné protivládní protesty. Pod jejich tlakem oznámil maltský premiér Joseph Muscat rezignaci.

Příběhy Kuciaka a Galiziové mají podobné rysy: dva členské státy EU, které přinesly změny i na politické scéně.

Malta dnes tvrdí, že se jí podařilo zadržet všechny osoby spojené s případem vraždy Galiziové. Všechny čeká soud. Podle závěrů nezávislé vyšetřovací komise ale nese odpovědnost za smrt novinářky hlavně stát. Jeho čelní představitelé prý vytvořili na ostrově pocit naprosté beztrestnosti a umožnili rozmach podsvětí.

Také Slovensko

Jen pár měsíců po vraždě maltské novinářky se stal podobný čin na Slovensku, když byli na politickou objednávku zavražděn novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová.

Čtěte také

Kuciaka a jeho partnerku zastřelili přímo v jejich domě, pak začalo vyšetřování následované rezignací premiéra Roberta Fica.

Symbolem změny se stala nová prezidentka země Zuzana Čaputová. Vyšetřování vražd přineslo zvraty, které nikdo nečekal. Pomohl k tomu hlavně telefon obžalovaného z vražd Mariana Kočnera, ve kterém policisté našli informace o propojení organizovaného zločinu a státu.

I když už Slováci nestojí na ulicích a volání po změně a spravedlnosti (zatím) utichla, soudní proces s vrahy je stále v centru zájmu veřejnosti – odvolací soud už také zrušil rozhodnutí o nevině Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsové. Tedy těch, kteří si podle vyšetřovatelů smrt novináře objednali. Ve vězení už sedí oba i za jiné skutky, za vraždu novináře jim ale hrozí až doživotní vězení.

Příběhy Kuciaka a Galiziové nesou podobné rysy. Jde o dva členské státy Evropské unie s demokratickým zřízením. V obou případech přinesly tragické události změny na politické scéně a v obou dvou případech tlak na veřejné činitele vyvíjeli i skrze protesty běžní lidé.

Třetí příběh je ale jiný - jde o Rusko,  protože letos uplyne už 15 let od vraždy novinářky Anny Politkovské. To už si ale poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno Pavlíny Nečáskové.

Spustit audio

Související