Snad sníh za Sněhulákem brzy stopy zahladí, přejí si recenzenti zfilmované detektivky Jo Nesbøho

Vlna popularity severských detektivek v knižní podobě na českém trhu pomalu opadá. O knihách norského spisovatele Jo Nesbøho to však neplatí. A stejný neztenčený zájem diváků předpokládají i filmaři. Do českých kin se totiž ve čtvrtek dostala první filmová adaptace thrillerů o Harry Holeovi, kterého ve Sněhulákovi hraje Michael Fassbender.

Příběhů s kontroverzním detektivem Harrym Holem vyšlo česky deset, včetně posledního titulu Žízeň. A severské detektivky jsou velmi populární i na televizní obrazovce a filmových plátnech. K seriálům Zločin, Mamon nebo Boj o těžkou vodu či filmům Zabijáci a Vzkaz v láhvi se na plátnech kin přidávají stále další jako právě Sněhulák natočený podle nejčtenějšího titulu populárního norského detektivkáře.

Švédský režisér Tomas Alfredson dostal k dispozici skvělou látku na thriller a k tomu si vybral do hlavní role bystrého alkoholika a kontroverzního vyšetřovatele Harryho Holea čím dál populárnějšího Londýňana irsko-německého původu Michaela Fassbendera.

Autor knižní předlohy Jo Nesbø v rozhovoru pro server Dead Good přiznal, proč se myšlence převést knihy na filmové plátno bránil. "Bylo mi jednoduše jasné, že v momentě, kdy se nějaký herec objeví na plátně, stane se Harryho tváří v hlavách mých čtenářů. A možná i v té mojí. Když pak vybrali Michaela Fassbendera, dost se mi ulevilo. Je to skvělý herec. Moc se mi líbil třeba ve filmu Stud," řekl Nesbø.

Filmoví recenzenti ale spisovatelův názor nesdílejí, podle většiny z nich je Sněhulák přinejmenším nevyužitá šance. Recenzentka serveru iRozhlas.cz Kristina Roháčková vidí ztvárnění postavy Harryho Holea jako charakterově nekonzistentní. Výhrady má i k samotnému nakládání s literární předlohou.


Michael Fassbender
Kariéru zahájil rovnou pod režijním vedením Stevena Spielberga v televizním miniseriálu Bratrstvo neohrožených. Mainstreamový úspěch a skutečnou popularitu mu však přinesla až role superhrdiny - mutanta Magneta - ve filmech natočených podle slavného komiksu X-Men, kterou si zahrál hned třikrát. Naposledy ve filmu X-Men: Apokalypsa v roce 2016. Český divák jej ale zná například i z filmů Hlad nebo 12 let v řetězech. Objevil se také v Tarantinově snímku Hanebný pancharti.

"Tomas Alfredson se rozhodl, že se nebude zarytě držet předlohy a zápletku si pro své filmové zpracování celkem výrazně zjednodušil. Soustředí se tak hlavně na pátrání po vrahovi, který porcuje unesené ženy a na místě činu zanechává jasný podpis - sněhuláka. Diváci, kteří nečetli stejnejmennou knihu, se ale v ději přesto můžou trochu ztrácet", dodává kritička.

Režisér ovšem s literární předlohou nepracoval v případě Sněhuláka poprvé. Jeho upírský horor Ať vejde ten pravý, který je příběhem přátelství šikanovaného chlapce s upírskou dívkou, vznikl podle knihy Johna Ajvida Lindquista a krimi drama Jeden musí z kola ven je zase mistrovským přepisem špionážního tlustospisu Johna le Carrého.

Oba filmy získaly řadu ocenění jak v režisérově rodném Švédsku, tak v zahraničí, přestože Alfredson i tehdy nakládal s literární předlohou velmi volně. Druhý zmíněný snímek obdržel dokonce Zlatého lva v Benátkách.

Jaký bude ohlas filmu Sněhulák nejspíše určí diváci. Hlasy kritiků se ale shodují v tom, že hvězdné obsazení hlavní role, ani slavná literární předloha ještě nemusí být zárukou pro dobrý film. Prestižní americký týdeník Variety změřený na filmovou, hudební a divadelní tvorbu napsal, že filmové studio Universal si pokračování příběhů detektiva Holea na filmovém plátně patrně rozmyslí a recenzent ČRo Vltava Pavel Sladký dokonce nazval režiséra neschopným a doufá, že po filmu Sněhulák s "nesoudržnou slepeninou žánrových obrazů, které už někde viděl, snad sníh brzy zahladí stopy!".

autor: Radiožurnál
Spustit audio