Smuteční obřad bude začleněn do klasické katolické mše, říká teolog Herman

23. prosinec 2011

Česko se dnes rozloučí s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Oficiální smuteční obřad začne ve svatovítské katedrále na Pražském hradě za účasti stovek hostů z domova i ze zahraničí úderem poledne. Smuteční obřad bude začleněn do klasické katolické mše. Stanice Českého rozhlasu jej přinesou v přímém přenosu.

Spolukomentátorem rozhlasového přenosu smutečního obřadu bude teolog Daniel Herman. „Měl jsem tu čest, že jsem se s panem prezidentem Václavem Havlem měl možnost mnohokrát setkat. Pokládám si za čest, že mohu jeho poslední rozloučení tímto způsobem zprostředkovat posluchačům Českého rozhlasu. Je to jakési rozechvění jakési kvazi posvátné bázně,“ popsal své pocity v Ranním interview Radiožurnálu.

Vysvětlil, že samotný obřad bude začleněn do klasické katolické mše. „Bude to zádušní mše, takzvané rekviem, které nese všechny prvky klasické bohoslužby. Budou tam biblická čtení, určité liturgické zpěvy, určité reflexe, tedy úvahy, lidově řečeno kázání. A samozřejmě potom bohoslužba oběti, kde se zpřítomňuje Kristova oběť, se kterou se také spojuje smrt konkrétního člověka, v tomto případě pana Václava Havla,“ přiblížil.

Na závěr bude obřad posledního rozloučení, což je také součást katolické liturgie. „Kdy se jakoby věřící obec loučí s dotyčným člověkem a tak nějak ho doprovází na práh mezi časem a věčností a vlastně ho doprovází do brány, která se pomyslně otevírá v boží náruči,“ vysvětlil.

Rakev s prezidentovými ostatky bude přenesena vojáky hradní stráže z Vladislavského sálu do svatovítské katedrály v půl desáté. V půl dvanácté vyjde z arcibiskupského paláce liturgický průvod.

„Celebranti, tedy aktivní účastníci bohoslužby, se budou oblékat do liturgických oděvů v arcibiskupském paláci a odtud budou ve slavnostním liturgickém průvodu nastupovat do katedrály. Je to vlastně nejvyšší forma tohoto slavení,“ přiblížil.

Z Říma přijede kardinál Giovanni Coppa, který se s Václavem Havlem setkal jako první polistopadový vatikánský velvyslanec v Praze, bude tam i současný velvyslanec arcibiskup Giuseppe Leanza, kardinál Miloslav Vlk, arcibiskup Graubner a hlavní celebrant pražský arcibiskup Dominik Duka. Obřady závěrečného rozloučení povede pražský světící biskup Václav Malý.

autoři: pkr , bre
Spustit audio