Smrtící dioxiny stále ničí Vietnam

26. květen 2010
Zblízka

Třicet let po skončení války ve Vietnamu stále umírají lidé na následky používaných jedovatých látek. Američané během konfliktu rozprášili milióny litrů chemických směsí obsahujících smrtící dioxiny, především Agent Orange. Čištění zasažených ploch, na kterém se podílejí i Češi, bude trvat další desetiletí.

„Celý Jižní Vietnam byl de facto frontou a byl doslova protkán sítí podzemních tunelů, ve kterých se skrývali příslušníci Vietkongu. Američané, kteří se do nich marně pokoušeli pronikat, je proto bombardovali. Některá místa po náletech připomínala měsíční krajinu. Aby se lépe trefovali, ničili i lesní porost rozprašováním Agent Orange,“ vzpomíná generál ve výslužbě Doan Van Quang.

Procházíme vysokou trávou nedaleko obce Cu Chi, jen několik desítek kilometrů od Ho Či Minova města. Právě delta Mekongu se stala hlavním cílem operace americké armády pod kódovým označením Ranch Hand.

„Dříve byly všude okolo husté lesy. Rozšířené tu byly i stromy zvané Cu Chi, které daly i název této oblasti. Po válce však téměř zmizely. Na vině jsou směsi pesticidů, které Američané v době Vietnamské války rozprašovali. Celkem téměř 80 miliónů litrů chemikálií zničilo asi 14 % jihovietnamských lesů,“ ukazuje paní Hoa z obce Cu Chi.

S používáním herbicidů se začalo v roce 1962, nejintenzivnější pak bylo v letech 1968 až 1971, kdy letadla USA provedla na 6,5 tisíce postřikových misí na ploše přibližně 1,5 miliónu hektarů. A 60 % látek tvořila nechvalně známá směs Agent Orange kontaminovaná vysoce toxickým dioxinem, jehož poločas rozpadu můžeme měřit na desetiletí.

„Vláda vyslala do nejvíce zasažených míst experty, aby zjistili, co se přesně stalo a jaký dopad měly postřiky na zdraví obyvatel. Celá jedna generace zdejších obyvatel byla postižena bez rozdílu. Prakticky neexistovala rodina, ve které by se nenarodilo postižené dítě, ať už s rozštěpem patra, větším počtem prstů nebo jinými deformacemi. Lidé trpěli i chronickými onemocněními a dříve umírali,“ popisuje paní Hoa s tím, že mnozí nesou následky dodnes. Stejně tak se nepodařilo vyčistit všechnu půdu. Podle některých odborníků v ní dioxiny zůstanou ještě 300 let.

Během svého vyprávění ukazuje paní Hoa fotografie znetvořených dětí. Vláda v Hanoji tvrdí, že postiženo bylo 600 tisíc Vietnamců. Tedy těch, kteří přežili. Americká vláda však tato vysoká čísla odmítá. Oběti se tedy nedomohly žádného odškodnění. Přesto se Spojené státy na řešení následků dioxinové kontaminace podílejí. Ostatně, bez pomoci by navázání spolupráce mezi oběma někdejšími nepřáteli ani nebylo možné.

V roce 2006 se do tohoto projektu zapojila i Česká republika, konkrétně v provincii Thua Thein Hue. Vloni pak vláda v Hanoji Čechům svěřila i vyčištění jednoho z nejvíce postižených míst, letiště Phu Cat v provincii Binh Dinh. Právě odtud vzlétávala americká letadla s nádržemi plnými jedovatých chemikálií. Mimochodem, jedna ze složek Agent Orange se vyráběla i v Neratovicích a za valuty byla přes prostředníka prodávána na západ k výrobě smrtící směsi.


Zvětšit mapu: letiště Phu Cat v provincii Binh Dinh
autor: mir
Spustit audio