Smrt Martina Šmída: fáma, nebo skutečnost? Otázka, která před 25 lety hýbala společností

Co se stalo přesně před 25 lety? Lidé se scházeli nejen v Praze, ale i v dalších městech, svědci zásahu 17. listopadu 1989 na pražské Národní třídě v ulicích popisovali, co se stalo... A stále nebyla vyřešena jedna otázka – skutečně při zásahu zemřel vysokoškolák Martin Šmíd? Večer 19. listopadu v tuto dobu jediná televize v zemi – Československá televize – přesvědčovala diváky, že ne. Pojďme do centra Prahy!

Tady se stále po celý den objevovala úmrtní oznámení na jméno Martin Šmíd. Ten měl údajně podlehnout svým zraněním z Národní třídy v nemocnici Na Františku.

Čtěte také

Lidé sem přinášejí květiny, zapalují svíčky, jsou tady nápisy Opletal 1939 a Šmíd 1989. První odkazuje na studenta zavražděného při okupaci.

Československá televize odvysílala rozhovory se dvěma Martiny Šmídy

Před několika minutami ale Československá televize odvysílala rozhovor dokonce se dvěma studenty, kteří se jmenují Martin Šmíd a oba shodou okolností studují právě na Matematicko-fyzikální fakultě. První ze studentů popřel, že by na Národní třídě v době zásahu vůbec byl.

„Jmenuju se Martin Šmíd, studuju Matematicko-fyzikální fakultu v Praze. Možná šlo o někoho jiného, ne o mě,“ prohlásil.

lidskoprávní aktivista Petr Uhl

Druhý student Martin Šmíd naopak potvrdil, že byl v průvodu na Národní třídě až do konce, tedy až do zásahu. Potvrdil také, že se po něm sháněla řada lidí, kteří se o něj báli, když slyšeli, že zemřel. „Rodiče byli klidní, protože mě viděli, příbuzní raději volali,“ řekl.

Petr Uhl obviněn

Rozhovor s druhým Martinem Šmídem však nepůsobil zcela důvěryhodně: například byl natočený černobíle. Policie už v souvislosti s fámou o mrtvém studentovi zadržela a také obvinila publicistu, signatáře Charty 77 Petra Uhla, který měl informaci předat západním médiím.

autor: vob
Spustit audio