Slzy i smích. JAR truchlí po Nelsonu Mandelovi

Spolu s Jihoafričany truchlí nad smrtí Nelsona Mandely celý svět. Bojovník proti apartheidu a laureát Nobelovy ceny míru zemřel minulý týden v 95 letech. Takhle jsme zachytili atmosféru v Jihoafrické republice krátce po oznámení této smutné zprávy.

Bylo krátce před půlnocí ze čtvrtka na pátek, když prezident Zuma oznámil zprávu, že Nelson Mandela zemřel. Celá země utichla a na chvíli se také zastavila. Jen pár minut na to už ale doslova vytryskl gejzír emocí a lidé spěchali k Mandelovu domu v Johannesburgu.

Smutek ze zprávy doprovodili zpěvem a tancem

„Nelsone Mandelo, odpočívej v pokoji, protože jsi pro nás udělal všechno, všechno dobré. Pořád na tebe budu myslet a budu o tobě snít,“ volala 45letá žena, která po oznámení smutné zprávy přišla prakticky okamžitě, jen v pyžamu.

Čtěte také

Během několika málo minut se pak celé prostranství zaplnilo a všichni najednou začali zpívat a tančit. „Cítím se hrozně špatně, protože to byl gigantický člověk, byl otcem všech Jihoafričanů,“ říká za všechny okolo přítomné asi 50letá žena, která má sice slzy v očích, zároveň se ale směje.

Jihoafričané si připomínají Nelsona Mandelu u jeho sochy v Johannesburgu

Oslavy Mandelova života pokračovaly i další dny

Radost z toho, že právě v této zemi žil tak výjimečný muž, mají všichni. Bez rozdílu barvy pleti, náboženství i pohlaví. Mladí, staří i děti.

„Cítím se dost smutně, ale zároveň jsem hrozně rád, že jsme ho měli a díky němu jsme šťastní,“ dodává 9letý kluk. Oslavy života milovaného Madíby, který ve vězení strávil 27 let a v roce 1994 se stal prvním černošským prezidentem Jihoafrické republiky, pokračovaly i další dny.

V Mandelově odkazu je úcta k druhému bez rozdílu barvy pleti nebo víry

„Je pro nás pro všechny takovou inspirací, děkujeme Bohu, že nám dal tak úžasného člověka, který nás toho tolik naučil, ať už co se týče odpuštění nebo úcty k druhému bez rozdílu barvy pleti nebo víry,“ uvedl učitel z provincie Limpopo, který se přišel poklonit k soše Nelsona Mandely na stejnojmenné náměstí v Johannesburgu.

Čtěte také

Život v Jižní Africe však pokračuje dál, teď už bez Mandely. V srdcích místních ale zůstane navždy. Stejně jako jeho odkaz: „Vím, že má země nebyla stvořena jako místo nenávisti. Nikdo se nerodí s tím, že nenávidí druhého jen kvůli jiné barvě pleti. Lidé se teprve učí nenávidět. Můžeme je ale vést k lásce, dokud se natrvalo neusídlí v jejich srdcích.“

autor: mir
Spustit audio