Slyšeli jste někdy o rozcuchané nevěstě? Poradí vám v Liberci

11. srpen 2018
Ještěd, foto Rudolf Hejděnec

Víte jaké kulinářské speciality jsou typické v Libereckém kraji? Třeba hladká ančka nebo rozcuchaná nevěsta. Co si pod těmito názvy představit? Zaměříme se nejen na jídlo, ale také specifika libereckého nářečí.

Pokud na svých prázdninových výpravách zavítáte do Libereckého kraje, vězte, že je to nejméně obydlená a zároveň nejlesnatější oblast v České republice. Právě proto sem rádi míří rekreanti a turisté toužící po klidu, krásné přírodě a také poctivém jídle připraveném z regionálních produktů.

Já jsem v dobách socialistických pobýval několikery prázdniny v kamenné chaloupce pod Bedřichovem. Když jsme chtěli čerstvé houby do polévky nebo borůvky na koláč, stačilo vyběhnout do lesa a vše bylo k mání. Ovšem moje nejgastronomičtější chuťová vzpomínka patří takzvanému métskému salámu. Pašovali jsme jej pro vlastní spotřebu z nedaleké východoněmecké Žitavy spolu s najlonkami a záclonami obtočenými kolem těla. Métský salám je něco mezi klobásou a roztíratelnou paštikou, podobný výrobek jako naše čajovka nebo maceška. A je tu stále k mání.

Některé další místní speciality pak mají pohádkové názvy i chuť. Když budete mít štěstí, občas vám v nějaké lesní boudě připraví hladkou ančku, bílou polévku s bramborami a vejci uvařenými natvrdo. Můžete natrefit i na rozcuchanou nevěstu, což jsou brambory zapečené na sladko s jablky a skořicí. Mají tu třeba i dráčky - pečené vepřové na česneku. A co teprve kváskové kyselo, typická podkrkonošská ale i ještědská regionální pochutina.

Restaurace s chytrými šéfkuchaři konečně začínají dávat na jídelní lístek to, co je v kraji typické. A tak můžete ochutnat jabloneckou cibulačku, pokochat se pohledem na práci sklářů v Novém Boru a přitom sedět za sklem v místní restauraci. Zajímavou destinací Liberecké oblasti je Českodubsko, typické svým nářečím, které se stále udržuje. Úplně normálně tu i mladí usedlíci říkají „Šel jsem Mirkem Bulířovym za starostem“. Vynechává se předložka “s” a se slovy se pěkně kroutí.

A v oblasti kulinární je to totéž! Petr Pivoňka, zakladatel spolku Dubáci mi sdělil, že každý den ‚vobědují‘ místo obědvají a největší gastronomické speciality jsou chleba sádlem, řízek salátem a párek kašej. Až budete bloudit okouzlujícím Libereckem, nezapomeňte, že jste v bývalých Sudetech. Typický eintopf tu už moc často nedostanete, už ani není typický, ale spousta jiných místních dobrůtek vás určitě potěší.

Spustit audio
autor: Pavel Maurer