Slovinské lázně už konkurují těm našim. Nabízejí například vlastní vířivku s termální vodou

7. leden 2023

Slovinsko se postupně stává stále navštěvovanější zemí. Turisty už několik let láká nejen pro svou přírodu, ale historii, kulturu a teď i lázně. „Během pandemie jsme naše domy rekonstruovali a postavili apartmány, ve kterých si lidé mohou pustit vlastní vířivku s termální vodou jen pro sebe. Předělali jsme i vinný sklep na „steakovnu“. Dřív jsme ho používali jen pro skupiny na večírky, teď je to restaurace pro všechny milovníky masa,“ popisuje manažer lázní Dobrna Igor.

Čtěte také

Slovinské lázně měly ještě před pandemii v roce 2019 kolem 670 tisíc návštěvníků zejména z Rakouska, Itálie a Německa, asi polovinu tvořili domácí turisté. Od roku 2016 se každým rokem zvyšuje i počet návštěvníků z Česka a Polska, kteří na lázně nezanevřeli ani po pandemii.

„Lidé se mě často ptají, proč k nám do Slovinska míří tolik lidí a já jim říkám, že v Česku mají lázně tradici a místní vědí, co od lázní chtějí, mají touhu do nich chodit, ale občas je prostě vlastní lázeňské areály začnou nudit. Asi i proto hledají něco nového, chtějí objevovat a navštěvovat nová místa. A proto říkám že, slovinské lázně jsou pro české docela konkurencí,“ myslí si Iztok Altbauer, předseda slovinské asociace lázeňství.

Víc si poslechněte v pořadu Zaostřeno, ptá se Jiří Klečka.

Spustit audio

Související