Lékárník z Afriky umí slovensky. Zimbabwe by podle něj mělo více obchodovat s jinými zeměmi

Na předměstí zimbabwské metropole Harare na jihu Afriky žije lékárník Edmore Machingauta. Protože socialistický blok chtěl získat africké rozvojové země na svou stranu, on i jeho další spoluobčané studovali v Československu. V příspěvku reflektuje současnou situaci ve své zemi.

Lékárník Machingauta studoval na Univerzitě Komenského od roku 1986 do roku 1991. Když se vrátil ze studií, nebyla země v příliš dobrém stavu, chyběly tu třeba léky.

Volby v Zimbabwe vyhrála vládní strana i dosavadní prezident. Sesazený Mugabe podpořil opozici

Zimbabwský prezident Emmerson Mnangagwa během voleb

Parlamentní volby v Zimbabwe vyhrála dosud vládnoucí strana Africký národní svaz Zimbabwe – Vlastenecká fronta. Podle oznámení místní volební komise v zákonodárném sboru o 210 křeslech získala dvoutřetinovou většinu a bude tak moci měnit ústavu. Opoziční Hnutí pro demokratickou změnu odchází poraženo.

Jedna politická strana 40 let

Zimbabwský diktátor Robert Mugabe se choval podobně jako jeho protějšky v komunistických zemích. Sice budoval školy a nemocnice, ale nestavěl žádné nové továrny a nemyslel na budoucnost. Režim žil z podstaty, kterou vytvořili britští kolonisté.

Některá odvětví průmyslu byla zavržená jako buržoazní přežitek. Velké fungující farmy se rozdělily bezzemkům, kteří nechali půdu zpustnout, protože se nedokázali spojit a zemi zavlažovat nebo orat.

Edmore Machingauta  ve své zimbabwské lékárně

Machingauta doufá, že se v Zimbabwe postupně zlepší životní podmínky. Nedávné volby tu však vyhrála znovu strana, která zemi ovládá už téměř 40 let. Střelbou do davu demonstrantů zastavila protesty opozice a slibuje změny k lepšímu.

Zimbabwe je úrodná země, kde se dá sklízet dvakrát do roka. Má obrovské nerostné bohatství, které ale nechává za pakatel těžit čínské firmy.

Nadějná budoucnost

„V Zimbabwe máme minerály, jak zlato, tak platinu a jiné... Kdybychom mohli obchodovat s jinými zeměmi, to by bylo dobré. Musíme hodně budovat továrny, protože tu není moc firem, které fungují,“ popisuje pan Machingauta, co by jeho země teď potřebovala podle něj nejvíce.

Pan Machingauta se má teď v Zimbabwe dobře a jeho rodině nic nechybí

Přestože tu mnoho věcí nefunguje, potravin z podniků, které vlastní rodinní příslušníci vládnoucí garnitury, je na trhu dost. I těžba diamantů ovládaná příznivci exdiktátora Mugabeho a jeho následovníků vynáší, ale ne tolik státní pokladně jako kapsám vládnoucí vrstvy.

Čtěte takéJak probíhají volby v Zimbabwe?

Velká část Zimbabwanů je s tím smířená a snaží se vyjít s tím, co mají. Nikdo nežebrá. Všichni něco prodávají, nebo poskytují služby jako taxikáři, čističi bot, myči aut nebo třeba opraváři.

Ani pan Edmore si nestěžuje: „Můj život je teď ok, není to zlé. Mám vše, co potřebuji. Mám dům, mám auto, můžu koupit jídlo pro svou rodinu.“

autoři: Pavel Novák , kpk
Spustit audio