Slovenský soud poprvé odsoudil romské pachatele za rasově motivovaný útok

15. květen 2012
Zblízka

Třináct let ve věznici s maximální ostrahou dostali u slovenského soudu dva mladí Romové, kteří zabili neromského důchodce. Bylo to podle všeho vůbec poprvé, co na Slovensku odsoudili Romy za rasově motivovaný čin. Případ je dalším kamínkem do mozaiky komplikovaného soužití obou skupin. Řada Slováků je k Romům čím dál skeptičtější a odborníci upozorňují, že by vláda měla situaci rychle řešit.

Madunice, okres Hlohovec, západní Slovensko. V rodinném domku Polákových vypadá všechno normálně. Upravená zahrádka a na stole čerstvé zákusky. Od loňského léta už tu ale nic není jako předtím.

Anna Poláková vzpomíná na konec loňského srpna. Její manžel, 63letý Andrej, se tehdy pěšky vracel z vesnických slavností. Uprostřed noci ho parta místních výrostků přepadla a brutálně zbila. Za dva týdny Andrej Polák na následky zranění zemřel. Kvůli útoku skončili před soudem dva Romové.

Dcera Polákových Michaela si vzpomíná, že soužití s Romy bývalo dříve mnohem méně konfliktní. Problémy prý přišly až s mladou romskou generací.

„Ta generace, která je starší, to byli a jsou slušní Romové. Druhá generace, generace našich rodičů, normálně pracuje. Tito Romové si stavějí domy, žijí jako normální lidé. Ale mají děti, nejmladší generaci, a ty jsou velmi nebezpečné. Tito Romové nepracují, jsou arogantní, vulgární. Myslím, že nemají žádné morální hodnoty,“ říká Michaela.

Otevřených střetů mezi Romy a neromy na Slovensku přibývá. Potvrzuje to Laco Oravec z bratislavské Nadace Milana Šimečky, která se zabývá i etnickými menšinami. Zároveň ale dodává. Svůj podíl viny má i většinová společnost a politici. Tím, že se o Romy dlouho nestarali.

„Myslím si, že všechny ty konflikty, napětí a kriminální činnost jsou důsledkem zhoršování sociální situace a dlouhodobého života v sociálním vyloučení,“ uvádí Oravec.

Zabitý důchodce Andrej Polák

Ani Anna a Michaela Polákovy nehází všechny Romy do jednoho pytle. Tři čtvrtě roku poté, co jim zemřel manžel a tatínek, se na adresu útočníků vyjadřují překvapivě mírně a věcně.

„Na Slovensku musí být potrestaný každý za to, co udělal, ať je to Rom, bílý anebo indián. Tak jako v našem případě, když zabili člověka. Já si myslím, že to byla vražda, i když to kvalifikují jako zabití,“ vysvětluje Michaela Poláková.

Útočníci nakonec opravdu od soudu odešli s nepodmíněným trestem. 13 let ve věznici s nejvyšší ostrahou za zabití s rasovým motivem. Proti rozsudku se odvolali.

„Riziko etnických konfliktů, dokonce násilných a ozbrojených, existuje v případě, že nebudeme situaci řešit. Situace Romů, jejich chudoby a romských osad se 22 let řeší velmi málo,“ upozorňuje Laco Oravec.

Sílící strach z Romů a protiromské nálady jsou velkým nebezpečím do budoucna. U mnoha Slováků roste pocit, že stát se o ně nedokáže postarat, ačkoli řádně pracují a platí daně. Od takových pocitů už je jen krůček k podpoře extremistů. V programu nové slovenské vlády se ale romské téma vtěsnalo do několika krátkých odstavců. Politici nebezpečí ještě nevidí. Anebo vidět nechtějí.


Madunice
autoři: vob , pir
Spustit audio