Slovenský scénograf Aleš Votava v dokumentu Juraje Johanidesa

1. prosinec 2011

Jméno slovenského scénografa Aleše Votavy se stalo pojmem. Navrhoval scénu i kostýmy na Slovensku, v Čechách, v Maďarsku v Itálii.

Jeho profesionální kariéru předčasně ukončila nemoc právě před deseti lety. Ještě stihl v Praze převzít Cenu Alfréda Radoka za kulisy k Morávkově inscenaci opery Tosca v Národním divadle. Filmovým tvůrcům se ovšem podařilo shromáždit řadu unikátních dokumentárních materiálů a to díky svědectví téměř 50 jeho přátel, spolupracovníků, pedagogů. Film režiséra Juraje Johanidesa a scénáristky Anny Gruskovej - "Votava- Múry sú vysoké a hrubé" - získal ocenění na letošním Mezinárodním filmovém festivalu evropského umění v Telči. Prostřednictvím humorného nadhledu, který byl Aleši Votavovi blízký, dokument dává nahlédnout nejen na profesionální dráhu, ale citlivě také zobrazuje intimní polohy. Naše spolupracovnice Elena Kotová o tom mluvila s režisérem Jurajem Johanidesem.

autor: elk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.