Slovenský milionář dobývá sídlo nacionalistů v tanku i na lodi

Úspěšný protest, který zaujme, to už je dneska kumšt. Buď máte pořádný nápad, nebo hodně peněz. Ideální je kombinace obojího, a to pak můžete dostat do ulic i tank nebo přepadnout sídlo Slovenské národní strany v Bratislavě na lodi. Když vás ovšem neodnese proud až k přehradě Gabčíkovo. Mistrem neobvyklých protestů proti slovenským nacionalistům je milionář Alojz Hlina. Už pár měsíců pořádá akce zaměřené proti Jánu Slotovi a vždycky dokáže svými kousky přitáhnout pozornost.

Pár metrů od Dunaje jede kamión, veze obrněný transportér a opatrně parkuje před sídlem Slovenské národní strany. Na věži mává státní vlajkou muž v bílé košili a ukazuje prstem na hnízdo místních nacionalistů. „Chce válku? Nedovolíme mu ji,“ hlásí.

Čtyřicátník Alojz Hlina je ochotný vrazit do svých akcí hodně času i peněz. Ovšem ani o nápady nemá nouze. Vloni ukradl ze sídla Slovenské národní strany vlajku a skončil na policejní služebně. Stejně jako jeho parťák, kterého zradil motor, a tak to vypadalo jako z grotesky. „Kvůli tomu jsem přijel 130 kilometrů z Dubnice a stálo to za to,“ říká student Juraj.

Před časem vyrazil Hlina na kajaku z pravého břehu Dunaje na levý, aby dobyl sídlo Slovenské národní strany. Ovšem proud ho stáhl skoro až do Maďarska. Jako starý vodák to vzal s humorem a dál neúnavně protestuje. „Slota byl v parlamentu opilý. Já jsem ho tam hledal. Sice jsem ho nenašel, ale jednou ho najdu a zbořím ten jeho mýtus pro jeho voliče,“ tvrdí.

Alojz Hlina sám sebe označuje za oravského baču – pochází z Oravy. I proto přihnal před parlament stádo ovcí. Za Bratislavou postavil salaš a ve městě vybudoval několik restaurací. Ta poslední je velmi luxusní, stojí přímo v centru na náměstí SNP, kde pořádá demonstrace. Člověk by řekl výstřední milionář. „Když mi něco vadí, tak se ozvu. Slota nemá copyright na naši historii a ani na jedinou osobnost, kterou se zaštiťuje,“ vysvětluje svoje počínání.

Oravský bača je oblíbený hlavně mezi novináři. Jeho kousky mají šťávu a především nabízejí možnost znovu a znovu se trefit do nejznámějšího slovenského opilce a hulváta, který vydělává na nacionalismu. „Vy, co ho chcete volit, nedělejte to. Ten člověk nás přivede do neštěstí,“ křičí do megafonu z pódia před svou restaurací.

Slovenské národní straně vytrvale klesají preference, a to hlavně kvůli korupčním skandálům. Partyzánské akce Alojze Hliny zřejmě zásadní vliv nemají. Přesto stojí za povšimnutí, protože nikdo jiný než tento oravský bača takto důsledně a za vlastní peníze proti nacionalistům nevystupuje.

autor: lsm
Spustit audio