Slovenský farmář boří stereotypy. Vymyslel novou metodu pěstování zeleniny a nemá rád úředníky

Slovenský farmář Ján Šlinský se snaží bořit všechny stereotypy. Pěstuje biozeleninu, ale nabízí ji za běžnou cenu. Odmítá těžkou techniku, a tak vymyslel agrokruh. Nepotřebuje být bohatý, a proto prodává jen šedesáti stálým klientům, které si sám vybral. Daří se mu?

Farmář Ján Šlinský napíná svaly a snaží se ze země vytrhnout plevel. Ručně pracuje ale jen výjimečně. Je totiž vynálezcem takzvaného agkrokruhu. Potřebné nářadí zavěsí na speciální rameno, to se točí kolem pevného bodu a obdělává půdu v kruhu.

„Rameno je dlouhé osmnáct metrů, průměr kruhu je třicet šest metrů, to je 1017 metrů čtverečních plochy. Traktor by ji obdělal deset minut, mně to trvá čtyři hodiny,“ popisuje. Ale o čas panu Šlinskému vůbec nejde. Jeho cílem je pěstovat ekologicky čistou zeleninu bez použití těžké techniky, která ničí půdu. Bez chemického hnojení a s co nejmenší spotřebou energie.

Čtěte také

Samota? Prý nehrozí

Na Slovensku je přístup pana Šlinského k přírodě, půdě a podnikání unikátní. „Často se mi stává, že lidé, kteří mě pozorují, říkají: Ježiši, tak se trápíš a to jsi studoval vysokou školu! Odpovídám jim: Problém je v tom, že to ty se trápíš tím, že já se asi trápím. Ale já dělám to, co chci a čemu věřím,“ říká.

Pan Šlinský žije sice v povodí Malého Dunaje, přímo na poli dál od lidí, ale teď sedí za počítačem a vyřizuje zakázky. Stará se celkem o 58 stálých klientů. Dalo by se říci, že je jejich osobním farmářem.

Farmář Ján Šlinský je vynálezcem takzvaného agrokruhu

„Z toho, co vyroste, jim posílám aktuální nabídku v neděli večer a oni mi do čtvrtka pošlou svou poptávku. Má samota spočívá v tom, že nemám kolem sebe zbytečné lidi, kteří by mě zdržovali a otravovali. Díky internetu můžu být ve spojení s celým světem“

A když přeci jen přijde na pan Šlinského smutná nálada, vezmi si harmoniku a zahraje si nějakou oblíbenou melodii, která ho vyléčí.

Pomáhá i syn

Čiperný a velmi důvtipný zemědělec pěstuje celkem 51 druhů zeleniny. Nabízí biokvalitu, ale za cenu běžné produkce. V tom je výjimečný. Jeho stálí klienti mu důvěřují.

„Jsou to lidé, rodiny i jednotlivci, kteří ze zdravotních, etických, filozofických důvodů odmítají konzumovat anonymní zeleninu, o jejímž původu a kvalitě se nemají jak přesvědčit. A neumí, nemají možnosti si ji vypěstovat sami.“

Na farmě mu pomáhá i syn. „Já se spíše soustředím na pěstování zeleniny a otec je inovátor. Já budu pokračovatel jeho myšlenky. Možná taky něco někdy vymyslím. Ale to otec je ten vynálezce,“ svěřuje se.

Čtěte také

S úředníky si farmář příliš nerozumí

Na projektu agrokruhu pracoval pan Šlinský od pádu komunismu. Chtěl vymyslet stroj, který bude šetřit půdu i energii farmáře. Dnes tedy pěstuje zeleninu v kruzích a svůj nápad šíří po světě. Odmítá dotace a nesnáší úředníky.

Dálkového ovládání agrokruhu

„Nikdo vám neřekne, jak, kdy a s čím máte co udělat, abyste naplnil literu zákona. Ale existuje podplacená skupina kontrolorů, kteří vám velmi rychle umí vypočítat, jakou pokutu dostanete, když nebudete dodržovat to, co vám ani nedokážou říct. Ale budou dávat pozor na to, abyste to splnil.“

Ján Šlinský nabízí, jak sám říká, zeleninu s tváří. Měsíčně si vydělá v přepočtu dvacet tisíc korun a to mu stačí. „Jde to pomalu. Ale dnes můžu jednoznačně říct, že to sice jde pomalu, ale jde to,“ uzavírá.

autor: pev
Spustit audio