Slovenské obci se podařil menší sociální zázrak. Šetří a pomáhá Romům

Jak snížit nezaměstnanost a zmírnit napětí mezi různými skupinami společnosti? S tím si láme hlavu prakticky každá vláda na Slovensku. Odpověď na obě otázky dohromady našel starosta jedné malé vesnice. Založil obecní firmu a zaměstnal v ní převážně Romy. Obci to šetří peníze a lidé se zbavují etnických předsudků. Tamní Romové si navíc ve firmě můžou odpracovat třeba i novou koupelnu, kterou jim obecní firma postaví.

„Stavíme například rodinné domy na klíč, a to včetně elektrikárenských, tesařských a dalších prací. Máme půjčovnu stavebního nářadí a opravujeme díry na cestách,“ vypočítává Vladimír Ledecký.

Už 15 let je starostou Spišského Hrhova. Skoro stejně dlouho funguje i zdejší obecní firma, kterou starosta kdysi založil. Jdeme po opravené hlavní ulici – je tu nová dlažba, pouliční lampy i vysázené stromy.

Čtěte také

80 procent práce odvedla právě obecní firma. Proč? Protože byla nejlevnější. „Firma pracuje pro obec a de facto obci zlevňuje řadu věcí: vodu, kanalizaci i stavby nových budov,“ upozorňuje starosta.

Spišský Hrhov dokázal menší sociální zázrak

Tak třeba obecní úřad ve vesnici. Obecní firma nabídla, že ho postaví za dva milióny korun, ostatní firmy v soutěži nabídly skoro dvojnásobek. Vyhrála samozřejmě obecní firma.

Obecní firma šetří peníze a zmírňuje etnické předsudky

Nízké ceny si může dovolit hlavně ze dvou důvodů. Dvacítka jejích zaměstnanců nemá příliš vysoké nároky na mzdu. Každý z nich ví, že jinde by práci nedostal vůbec. A za druhé, firma si za roky své existence pořídila technické vybavení a získala know-how na různé odborné práce. Takže je soběstačná, a tedy levnější.

Čtěte také

Se starostou se jdeme podívat do jedné tesařské dílny. „Nezajímá mě, jakou má kdo kvalifikaci,“ říká. „Pro nás je základem chuť do práce.“

Většina zaměstnanců v obecní firmě jsou Romové. Firma jim jednak dává práci, jednak zvyšuje jejich prestiž u ostatních obyvatel obce.

Čtěte také

„Dělají chodníky i kanalizaci a chodí k lidem domů. Ostatní vidí, že jsou schopní. Jakmile tenhle formální vztah funguje, vypadá to pak jinak i v hospodě. Když potkám někoho, kdo mi kopal před domem, samozřejmě mu koupím pivo, on mi ho na oplátku koupí taky – a už spolu začneme komunikovat,“ popisuje starosta.

Obecní úřad postavila obecní firma za pouhé dva milióny

Firma se bude rozrůstat, plánuje starosta

Obecní firma je sice už podle názvu pod dohledem obce, fiinančně jsou však obě strany oddělené. Když firma vytvoří zisk, může ho investovat jenom sama do sebe. Proto se pořád rozrůstá a rozvíjí.

S obecní firmou se tak ve Spišském Hrhově chtějí teď pustit i do zemědělství. Starosta navíc nepochybuje, že obecní firma poroste dál i po jeho případném odchodu. Veřejné zakázky v obci totiž díky firmě zlevnily za poslední roky tak výrazně, že by firmu rušil jenom blázen.


Zvětšit mapu: Spišský Hrhov na Slovensku

autor: vob
Spustit audio