Slovenské kuřecí řiťky se díky olympiádě proslaví

29. červenec 2012
Zblízka

To jsou ale pěkné obrázky, říkají si teď možná lidé v Londýně při pohledu na úbory slovenských sportovců. Těžko asi tuší, na co se vlastně dívají. Slováci mají na londýnské olympiádě vůbec poprvé v historii kompletní speciální sadu oblečení. Jedním z hlavních motivů je takzvaný „čičmanský vzor“. Ornamenty nevytvořili žádní špičkoví designéři, ale obyčejní obyvatelé jedné zapadlé vesnice u Žiliny.

„Čičmanský vzor je vlastně ornamentální výzdoba – malované vápno. Už několik století se ochranným nátěrem s tímto vzorem malují trámy i celé stěny,“ ukazuje Juraj Kudjak jednu z tradičních roubenek, kterými se Čičmany proslavily. Dřevěnice je pokrytá od podezdívky až po krovy typickými bílými ornamenty.

Mezi vzory dokážu rozeznat motiv šnečího závitku, obrácené srdce a mnoho dalšího. „Všechno má svůj význam,“ vysvětluje Juraj Kudjak. „Motivy pocházejí z přírody. Označují to, s čím se lidé běžně střetávali: beraní rohy, srdce, kuřecí řiťky a podobně,“ směje se.

Typický a zároveň unikátní

Juraj si tu sám jednu dřevěnou chalupu opravil a s manželkou provozují obchůdek s uměleckými předměty. Propagují Čimany, jak se dá. Letošní olympiáda v Londýně by mohla slovenskou vesnici definitivně proslavit.

„Pro slovenský olympijský tým určitě muselo být těžké vybrat motiv, který by Slovensko reprezentoval. Mělo jít o něco typického, charakteristického a zároveň unikátního,“ říká.

Motivy pocházejí z přírody

Ještě přesněji to popisuje Adriana Vyskočilová, vedoucí marketingu ve sportovní firmě v Bratislavě, která olympijskou kolekci vytvořila.

„Čičmanský vzor jsme objevili v knize Krásy Slovenska. Původně padly návrhy inspirovat se tatranskými štíty, medvědy nebo slovenským vlkem. A pak jsme objevili nádherné nástěnné malby,“ vzpomíná.

Turisté si opravenou dřevěnici občas spletou se skanzenem

Když vcházíme do chalupy v Čičmanech, už na zápraží to krásně voní dřevem. Rodina Juraje Kudjaka má ve vesnici kořeny a Juraj se rozhodl, že tu taky zůstane. Jeho opravenou dřevěnici si někdy turisté pletou se skanzenem.

„Často se nám stává, že k nám domů přicházejí turisté. Jednou jsem kupříkladu uslyšel cvakot fotoaparátů, a když jsem sešel dolů, objevil jsem skupinu asi 20 lidí, kteří si prohlíželi naši pec a stůl. Nešlo jim přitom do hlavy, že jsme tu sušili plínky,“ vybavuje si.

Podobné příhody však nevyvádějí z míry ani Juraje, ani jeho ženu Marietu. „Každá dřevěnice má své přednosti, ale běžnému městskému člověku by tu zřejmě řada věcí chyběla. Já sama bych tu asi něco změnila. Je to však památkově chráněný objekt, proto tu s ničím hýbat nemůžeme. A vlastně ani nechceme,“ dodává.

Čičmanským vzorem se dá ozdobit leccos

Přinese olympiáda Čičmanům slávu?

Vápno nanášené na chalupy v Čičmanech mělo kdysi především chránit dřevěné trámy. Dnešní typické malůvky z vápna, které se staly základem pro letošní slovenskou olympijskou kolekci, se na chalupách objevily ve velkém až ve 20. století. Jak vlastně Slováci chtějí v Londýně čičmanské vzory vysvětlovat?

„Chtěli jsme poukázat na to, že Slovensko neznamená pouze Tatry a halušky. Chtěli jsme ukázat, že jsme hrdí na náš folklór. Právě ten nás všechny spojuje,“ vysvětluje Adriana Vyskočilová.

Čičmanský vzor je sice starý, když ho však natisknete na moderní šátky, opasky nebo třeba na kšiltovku, vypadá to prostě „cool“. Zbývá počkat, co prezentace v Londýně přinese vesnici Čičmany. A jestli se třeba britští turisté taky osobně přijedou podívat na „kuracie ritky“ a „baranie rožky“.


Zvětšit mapu: Čičmany na Slovensku

autor: vob
Spustit audio