Slovenská vláda představuje romskou reformu. Základem má být vzdělání dětí

25. říjen 2012
Zprávy

Tentokrát už to vyjde, slibuje slovenská vláda a představuje takzvanou romskou reformu. Ambice jsou velké. Cílem je zlepšit situaci romské komunity a zásadně snížit napětí ve společnosti. Tedy to, co se na Slovensku za posledních 20 let nikomu nepovedlo. Klíčem k úspěchu je prý dostat romské děti do školy.

Pedagogové z problémových regionů však upozorňují, že děti z romských osad se musí na školu nejdříve připravit.

Učitelka Eleonora Liptáková ze základní školy v Dobšiné se dokáže pěkně rozčílit, když mluví o svých pracovních podmínkách. Po chodbách školy se o přestávce prohání 600 žáků. Mnoho z nich jsou Romové. Podle Liptákové ale vůbec nejde o barvu pleti.

„Jde o to, z jaké rodiny sem ty děti vůbec přijdou. Protože romské děti, které přicházejí z rodin, kde se jim opravdu věnují, kde je to prostředí podnětné, mají všechny pomůcky a dosahují velmi dobrých učebních výsledků, reprezentují školu,“ tvrdí.

Učitelé se snaží aspoň postarat o děti, které do školy přijdou, spousta dětí ale zůstává doma a úřady jsou relativně bezmocné. Vlády se střídají a s nimi i spousta nápadů, jak řešit situaci Romů. Další v řadě vládních zplnomocněnců je Peter Pollák. Je to Rom a pochází z chudé osady.

„My navrhujeme, aby stát zavedl povinnou předškolní výchovu pro děti z rizikových rodin, aby zavedl celodenní výchovný systém, aby prodloužil školní docházku na dvanáct roků, aby zrušil například přijímání žáků do speciálních škol. Je to pro nás důležité,“ popisuje své priority Pollák.

Vláda chce také ještě více zpřísnit krácení sociálních dávek těm rodičům, kteří mají doma děti záškoláky. Povinná předškolní příprava se bude týkat dětí z takzvaných rizikových rodin, tam kde budou rodiče zadlužení anebo s kriminální minulostí.

Děti, které nedokončí základní školu, půjdou povinně na tříleté učiliště, aby měly v budoucnu aspoň nějakou šanci na trhu práce.

autoři: vob , kko
Spustit audio