Slovenská filharmonie se rozhodla hrát pro zdravotníky a abonenty až do konce sezóny zdarma

Letošní kulturní sezona bude zřejmě kvůli koronavirové krizi jedna z nejkratších. Například Slovenská filharmonie naplánovala svá vystoupení jen na měsíc. Filharmonici vstupenky na své na koncerty přednostně a zdarma věnovali právě zdravotníkům v první linii.

Potlesk umělci nějakou dobu neslyšeli. A i když budova Slovenské filharmonie zažila mnohé, třeba předávání státních vyznamenání nebo inauguraci první prezidentky, letos úplně poprvé zažila také koncerty bez publika.

Čtěte také

Všichni říkají, že to je skutečně zvláštní pocit: sedět v sále a hrát koncert bez odezvy publika, přibližuje dramaturg Slovenské filharmonie Juraj Bubnáš pocity muzikantů.

Umělec nemusí být samolibý, aby se vyžíval v potlesku, ale jednoduše chybí zpětná vazba, nadšení publika. V jistém smyslu to připomínalo dojmy ze studiových nahrávek, kde člověk sedí sám, musí se s tím potrápit a také nemá žádnou odezvu.“ 

Také vypráví, jak si po prvním uvolňování uvědomili, že už mohou mít malé publikum. Ale z tak malého počtu prodaných vstupenek nic nevydělají, a tak je raději poskytnou zadarmo.

Lístky jako poděkování

Rozhodli jsme se tyto lístky věnovat přednostně lékařům a zdravotnickým pracovníkům jako formu poděkování. Oslovili jsme nemocnice a zdravotnická zařízení, že je tu možnost, aby kulturymilovní zdravotníci přišli na koncert bezplatně.

Zbylé vstupenky, které by se nevyčerpaly, nabídli abonentům nebo běžným návštěvníkům filharmonie.

Filharmonie byla na Slovensku jednou z mála institucí, která začala hrát ještě v době pandemie.

Čtěte také

„Snažili jsme se, aby to bylo různorodé, aby zazněly různé nástroje, smyčcové i dechové. Museli jsme sledovat to, co umožňují protiepidemiologická opatření, vzpomíná dramaturg.

Viděli jsme i rady na roušky na tvářích, se kterými by hráli hornisté, ale analýzy hovořily o tom, že to není ochranný prostředek. Že z nástroje se potenciální nákaza může šířit bez ohledu na to, zda má člověk ústa zakrytá, nebo ne.“

Tuto sezónu už muzikanti dokončí za bezplatné vstupné. Kultura na Slovensku se pomalu rozjíždí i mimo hlavní město. Už se hraje v divadle v Žilině a Martině. A pár představení stihne do konce nezvykle krátké sezóny i Státní opera v Banské Bystrici.

Spustit audio

Související