Slovanská epopej se vrátila do Moravského Krumlova. Na výstavu chodí tisíce lidí

V Moravském Krumlově lidé slaví návrat Slovanské epopeje. Město uspořádá slavnostní večer v areálu tamního zámku, na který dorazí i potomci slavného umělce Alfonse Muchy. Plátna jsou od poloviny prázdnin opět vystavena ve východním křídle moravskokrumlovského zámku.

„Vidím to už potřetí, ale takhle krásné to ještě nebylo,“ říká jedna z návštěvnic, která pamatuje plátna ještě před tím, než byla přemístěna do Prahy. Prozatím soubor dvaceti pláten vidělo přes 12 tisíc lidí, mezi nimi i John Mucha, vnuk malíře Alfonse Muchy.

„Kdyby Moravský Krumlov neexistoval, epopej by také neexistovala. Protože Moravský Krumlov zachránil epopej v tom smyslu, že se o něj staral desítky let,“ říká. Plátna byla vystavena ve městě od roku 1963, ještě před tím je ale místní několik let restaurovali.

Audioprůvodce v Ivančicích

Ačkoliv jsou plátna vystavena v Moravském Krumlově, Alfons Mucha se narodil v nedalekých Ivančicích. I tam se snaží odkaz světoznámého umělce udržovat a dál rozvíjet.

„Mapujeme dvě lásky – je tam jedna žena a je to také láska k Ivančicím, kam se celoživotně vracel,“ vysvětluje Bára Dvořáková, která pro návštěvníky Ivančic připravila audioprůvodce.

autoři: Petr Tichý , prh
Spustit audio

Související