„Slibné. Ale zkoušejte dál,“ odmítal Karel Gott písně autorské dvojice Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák

Společně napsali přes 500 písní. A i když je často darovali jiným interpretům, většinu si jich nakonec zazpívali sami. Jen jednu nazpíval Karel Gott.

Zdeněk Svěrák jako samouk pravidelně cvičí na klavír v Divadle Járy Cimrmana. „První piano jsem dostal k padesátinám od manželky,“ vzpomíná. Že je Svěrák nadaným pianistou, potvrzuje i Jaroslav Uhlíř. „Naposledy mi hrál Beethovenovu Měsíční sonátu.“

Jako vyznání obdivu ke každému, kdo na klavír umí, napsal Svěrák už před čtyřiceti lety text k písni Klavírista. „Klavíristé jsou často lidé nevážení, kteří vstupují do prostoru jako nikdo. Když zahrají, stoupnou v ceně,“ myslí si. Ačkoli text tvořil pro Uhlíře, vystihuje i ostatní klavíristy.

Verše jako dárek

Přímo pro Uhlíře napsal Svěrák dva texty. Jako dárek. Když Uhlíř slavil čtyřicátiny, dal mu jeho souputník text písně o koních. „Jaroslav se jich bojí, a tak mi připadalo komické, když bude zpívat koňáckou písničku,“ směje se Svěrák.

Co v pořadu nezaznělo

V textu písně Mám nejhoršího koně od Zdeňka Svěráka stálo: „Holt štěstí se na mě zasmálo, / je mi čtyřicet, to není zas málo.“

Aby Uhlíř mohl písničku zpívat i po čtyřicítce, přidal si do ní jedno slůvko: „Holt štěstí se na mě zasmálo, / je mi čtyřicet pryč, to není zas málo.“

O třicet let později vytvořil nostalgičtější text, jímž se snažil svého přítele charakterizovat. „Jaroslav tráví u klavíru hodiny. Kutá, až nástroj vydá to pravé,“ odkazuje Svěrák na písničku Second hand. Jejíž text vystihuje mimo jiné Uhlířovu spořivost.

Píseň pro Gotta

Jaroslav Uhlíř a Karel Gott v Českém Krumlově

Napsat píseň pro Karla Gotta se autoři pokoušeli už v 80. letech. Na první pokus Gott Uhlířovi odvětil: „Slibné, ale zkoušejte dál a třeba takový pátý pokus vyjde.“ První a zároveň poslední písničku Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře Gott nazpíval až v roce 2007. Šlo o píseň To je hezky.

Při jejím natáčení musel prý Uhlíř Gotta usměrňovat. „Karle, jenom to konstatuj, ta písnička má tak krásnej text, že to víc nechce,“ vysvětloval mu. Ačkoli Gott měl podle Karla Šípa skladbu v oblibě, na koncertech ji často nezpíval. Později píseň pro Hodinu zpěvu nazpíval nedávno zesnulý hudebník skupiny Argema Zbyněk „Bobr“ Horák.

Jako zavedená dvojice přišli autoři za Gottem ještě v roce 2011 s titulem Ať smolařům je hej. Gott dlouho nereagoval. „Řekl jsem mu, že nejsme začátečníci, kteří čekají na smilování. A tak ji nakonec neméně pěkně nazpíval Jarda,“ vypráví Zdeněk Svěrák.

Co v pořadu nezaznělo

Pro Karla Gotta autoři napsali i píseň Nastává máj. Její text neobsahuje jinou samohlásku kromě „a“, to proto, aby se zpěvákům dobře zpívala. Ačkoliv ji Gott na přání autorů několikrát veřejně zazpíval, nikdy ji nepovažoval za součást svého repertoáru.

Dárek k Havlově nedožité 80

Jeden ze zatím posledních počinů autorské dvojice Svěrák–Uhlíř nazvaný Milí spoluobčané vybočuje ze společné dosavadní tvorby. Nejen že není určen dětskému publiku, ale zároveň vznikl na zakázku.

„Písnička se zrodila z nápadu občanské společnosti, která organizovala setkání na Václaváku a která chtěla připomenout prezidentovy nedožité kulatiny,“ vysvětluje Zdeněk Svěrák.

Píseň začínající prezidentovým oslovením spoluobčanů poprvé zazněla 5. října 2016 v podání Davida Kollera na druhém největším českém náměstí. V jejím textu autor personifikuje pravdu a lásku jako dvě holky, které to samy bez nás nezvládnou.

Jakou písničku darovali autoři Martě Kubišové? A proč v písni Milí spoluobčané neráčkuje jako Václav Havel David Koller jakožto interpret, ale Zdeněk Svěrák?

Spustit audio

Související