Slevová politika u památek by se nemusela vyplatit, upozorňuje Pešek z památkového ústavu

31. červenec 2022

České památky lákají návštěvníky na prohlídky i speciální akce, po covidu se totiž lidi třeba na hrady a zámky vrací jen pozvolna. Čísla návštěvnosti jsou stále nižší, než byla před pandemií koronaviru. Národní památkový ústav hlásí za první pololetí zhruba o třetinu méně návštěvníků ve srovnání s rokem 2019. Proč tomu tak je? Nad tím se ohlíží náměstek Sekce památkových správ NPÚ Oldřich Pešek.

Soukromé památky turisty lákají na speciální kupony, kde po několika návštěvách různých památek je další zdarma. Nechystáte něco podobného také na státních památkách?

Čtěte také

Měli jsme tento program kdysi v rámci Klíče k památkám. Slevová politika v případě památek se nedomnívám, že je zrovna to, co bychom měli lidi učit. V Čechách jsme se naučili, že památky a další hodnotné atraktivity se stimulovaly pomocí různých slev, ale v podstatě při růstu cen, které musí pokrýt náklady, tak i soukromí majitelé hradů a zámků tak jako my mají stejné problémy s tím, že pokrytí cen růstu energií je v tuto chvíli fatální. Pokud se společensky nedomluvíme na tom, jaká je optimální ceny vstupu do památek, tak by se mohlo stát, že mnohé z nich budou předmětem zavírání.

Vrací se na české památky i cizinci?

Velmi málo, je to zatím slabé, zahraniční turistický ruch je zatím v tomto ohledu v plenkách. Tady se covidové období promítá asi nejsilněji. Zahraniční návštěvníci totálně chybí v Českém Krumlově, Lednici, na Karlštejně. Je to spíše okrajová záležitost oproti tomu, na co jsme byli zvyklí v předchozích letech.

Budou chybět peníze na opravy památek kvůli propadu zisků ze vstupného? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související