Sledujeme dění v Řecku. Budou Řekové platit eurem, nebo je čeká návrat k drachmě?

Svět reaguje na výsledky referenda v Řecku. Řekové v něm totiž řekli NE podmínkám věřitelů. Obrací se tedy Řecko zády k Evropské unii?

„Pokud se budou obě strany chovat odpovědně, řešení je možné,“ prohlásil například místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis před schůzkou německé kancléřky Angely Merkelové s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem.

Zdá se tedy, že země eurozóny stále chtějí s Řeckem jednat, soudí zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska. Situace se však mění. Je na Řecku, aby přišlo s dalšími návrhy.

V úterý navíc dojde k mimořádnému setkání ministrů financí eurozóny se zástupci Řecka. „Na ní by měl řecký premiér Alexis Tsipras předložit plány dalšího řeckého postupu. Měl by říct, jaké úsporné kroky navrhuje. Otázkou je, jestli budou stačit,“ informuje z Bruselu Ondřej Houska.

Po zveřejnění výsledků řeckého referenda se euro propadlo na rekordní minimum. „Je to reakce na záležitost, která se stala a která se pro mnohé vyvíjí překvapivě,“ vysvětluje ekonom Jiří Schwarz z Centra ekonomických a tržních analýz.

Čtěte také

Řecké banky zůstávají zavřené

Po zveřejnění výsledků řeckého referenda se euro propadlo na rekordní minimum. „Je to reakce na záležitost, která se stala a která se pro mnohé vyvíjí překvapivě,“ vysvětluje ekonom Jiří Schwarz z Centra ekonomických a tržních analýz. Podle něj Řecko udělalo krok od řízeného bankrotu k neřízenému. „Celý projekt eurozóny je zpochybněný. Řecko se nemělo stát součástí eurozóny,“ vysvětluje.


Řekové se bojí o peníze
Evropská centrální banka může odpojit řecké banky od nouzových půjček. To by mohlo znamenat, že by Řekové mohli přijít o všechno, co na bankovních účtech mají.

Řecké banky zůstávají zavřené. Situaci přímo z Atén popsal zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek, který popsal rozzlobené seniory protestující před bankovními ústavy. „Ti se totiž často nemůžou dostat k celým svým penzím. Už si tu zvykli stát fronty před bankomaty,“ vysvětluje. Mezi lidmi se také podle něj diskutuje o měnové reformě a návratu k drachmě.

Čtěte také

Ve hře může být Rusko, připomíná komentátor

„Kdyby došlo v Řecku k neřízenému bankrotu, Česko by to tolik nepostihlo,“ domnívá se komentátor Milan Slezák, který ve Speciálu Radiožurnálu připomíná, že Česko nepůjčilo Řecku tolik peněz jako třeba Německo, Francie, Španělsko nebo Itálie. Kdyby však k bankrotu skutečně došlo, ovlivnilo by to eurozónu a tedy následně i českou ekonomiku.

Situaci Řecka sleduje i Rusko, které se však podle komentátora Libora Dvořáka zřejmě zatím nechystá zadlužené zemi pomoci. Kdyby tak Rusko nakonec učinilo, šlo by o pomoc čistě pragmatickou.

Řčeký premiér Alexis Tsipras

„Pokud jde o ekonomickou rovinu, je důležité, zda se bude prodlužovat plynovod v Řecku,“ připomíná. V takovém případě by Řecko mohlo od ruské strany dostat až pět miliard dolarů.

Celý speciál Radiožurnálu o Řecku si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: has , šše
Spustit audio