Sledovali mě a vyhrožovali mi, tvrdí podnikatel z kauzy obviněného celníka

2. červen 2016

Nedávné obvinění středočeského celníka, který měl podle policie na zakázku lustrovat a vynášet informace z vnitřních databází, souvisí podle zjištění Radiožurnálu mimo jiné s děním kolem karlovarského Grandhotelu Pupp. Soukromý detektiv Igor Gáborík si podle policejního dokumentu měl u celníka objednat informace o jednom problematickém minoritním akcionáři hotelu. Předat je pak měl advokátu Janu Součkovi, který hotel dříve vlastnil a nyní pro něj pracuje jako právník.

„Informace Gáborík předal Janu Součkovi jako plnění v rámci jím poskytovaných služeb soukromého detektiva,“ píše se v dokumentu, s nímž se Radiožurnál seznámil.

Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (UOOZ) obvinili detektiva Gáboríka a celníka Pavla Šímu při nedávné razii kvůli úniku informací spojenou podle policie i s korupcí. Třetím obviněným za zneužití pravomoci byl ještě policista z protikorupčního útvaru Radek Holub. Ten měl vynést informace ze spisů týkajících se opencard a smluv mezi pražským dopravním podnikem a firmou Rencar.

Sháňka po Cvrkovi

Akcionářem Puppu, kterého si měl celník podle policejních dokumentů lustrovat dokonce hned pětkrát, je podnikatel z Prahy Petr Cvrk. Před rokem a půl si pořídil pět kusů akcií, původně prý ale pomýšlel na víc.

Chtěl údajně nakoupit velký balík hotelu pro zahraničního investora. Začal zjišťovat informace o lidech v pozadí nejasné vlastnické struktury hotelu a narazil prý na zajímavé věci. Pak se ale podle svých slov začal bát.

„Na přelomu února a března loňského roku jsem monitoroval pohyb zvláštních osob v mém okolí. Byl jsem konfrontován telefonickým vyhrožováním, následně osobním sledováním sebe i svých blízkých,“ vypráví na schůzce v jedné z pražských restaurací.

Myslí si, že to souviselo právě s jeho aktivitou kolem hotelu. Co tak závažného zjistil, ale nechtěl konkrétně říct. Chce prý dát vše policii.

Bývalý vlastník Grandhotelu Pupp Jan Souček je známý pražský advokát. Vedle toho ale také léta podniká. Od konce 90. let spoluvlastnil později zkrachovalý sklářský kolos Crystalex a řadu porcelánek. Patřil mu právě i úspěšný Grandhotel Pupp. Souček z jeho struktur sice v roce 2001 formálně odešel, podle neoficiálních informací však on a jeho lidé hotel ovládali dál až do konce loňského roku.

Advokát nechtěl policejní informace ani to, zda se o Petra Cvrka skutečně zajímal, komentovat. Grandhotel je podle něj nyní jeho klientem a má proto na vše advokátní mlčenlivost.

„Já to opravdu nemůžu komentovat. Je to klientská věc,“ reagoval.

Zda a kdo skutečně Cvrkovi vyhrožoval, není jasné. Faktem ale je, že o jeho osobu byl zřejmě zájem. Složka s údaji o něm a jeho blízkých se totiž našla ještě na jednom místě. Podle policejních zdrojů u podnikatele Albina Arifoviče, kterého vyšetřuje generální inspekce.

Arifovič je podezřelý, že přes detektiva z UOOZ sháněl za úplatu citlivé policejní informace. Sám to ale důrazně popírá.

Pokud jde o Cvrka, jeho advokát Igor Veleba Radiožurnálu napsal, že ho Arifovič vůbec nezná. „Pan Arifovič pana Cvrka nezná, nikdy se s ním nesetkal, o jeho aktivity se nezajímal a ani mu nejsou známy jakékoliv dřívější či současné aktivity pana Crvka,“ sdělil.

Příliš drahé akcie

Na druhou stranu, sám Cvrk zřejmě není jen obyčejná oběť, a co byl jeho skutečný záměr kolem Puppu, je těžké říct. Podle obchodního rejstříku figuroval v různých menších firmách, kde má dnes exekuce. Pak pracoval třeba jako manažer restaurace v tenisovém klubu na pražské Štvanici proslaveným čestným prezidentstvím Václava Klause.

Pokud jde o hotel Pupp, skutečnost je taková, že si v něm Petr Cvrk před rokem a půl pořídil za pár tisíc korun 5 kusů akcií. Pak podal zatím neúspěšnou žalobu na neplatnost valné hromady hotelu a opakovaně poslal společnosti dopis, že jí své akcie prodá. Cenu ale stanovil na milion eur za kus. Celkem tedy za téměř 140 milionů korun.

„Já jsem za posledních 15 měsíců dospěl ke znalosti tolika fatálních zjištění z oblasti kriminality, vztahografů z oblasti politiky a justice, a proto jsem si dovolil učinit nabídku v této hodnotě,“ vysvětloval na schůzce v restauraci, jak na tak vysokou sumu přišel.

Poslední dopis s nabídkou prodeje akcií poslal firmě nedávno. V něm píše, že ho policie vyzvala k předání jeho korespondence s hotelem i k informacím, které prý nashromáždil. Prodej akcií by podle něj situaci vyřešil, naznačuje v něm Cvrk.

To však napovídá spíše tomu, že chtěl na svých akciích hlavně vydělat a sám na majitele hotelu tlačil. Ti či jejich advokáti pak zřejmě začali pátrat, o koho jde. Bývalí i noví majitelé Puppu nabídku odkupu akcií podle mluvčího hotelu odmítli.

„Pokud někdo za akcie, jejichž hodnota se pohybuje v řádu tisíců korun, požaduje miliony eur, pak takový postup překonává praktiky drobných akcionářů z konce 90. let. Ta nabídka je naprosto absurdní a mimo realitu,“ uvedl za vlastníky hotelu Jaroslav Pomp.

Policie nyní vyslýchá v celém případu svědky, mezi nimi i Petra Cvrka. V průběhu vyšetřování tak nechce žádné informace komentovat. Na zaslané dotazy nereagoval ani celník Šíma, vyjadřovat se zatím k celé věci nechtěl ani právník detektiva Gáboríka.

Grandhotel Pupp, pohled z Jeleního skoku
autoři: mch , jaf
Spustit audio