Šlechtit zvířata tak, aby se líbila nám, je zvrhlé, říká veterinářka. Co trápí krátkolebá plemena?

27. srpen 2022

Krátkolebá plemena mají krátký čumák a nemohou pořádně dýchat, upozorňuje veterinářka Martina Načeradská. Mnozí chovatelé ji ale neposlouchají a jak sama říká, jdou ji často po krku. „Někteří se naopak snaží šlechtit zvířata s dlouhým nosem, takže není to úplně beznadějná situace,“ říká. Měli by lidé přestat chovat francouzské buldočky a příbuzné rasy, protože je to týrání?

Dlouhodobě se zajímáte o problematiku šlechtění zvířat a upozorňujete na zdravotní problémy, které mají krátkolebá plemena. Mezi ně patří francouzský buldoček, mops, boxeři, buldoci. Kdo dál?

Vyjmenovala jste ty hlavní plemena, která tam patří a kde jsou největší problémy.

V čem jsou jiná než třeba jezevčík nebo vlčák?

Čtěte také

Mají strašně krátký čumák, je to věc, kdy pes nemůže pořádně dýchat, protože ten čumák je moc krátký. A zkracuje se jim lebka, ale už se nezmenšují měkké tkáně, které jsou okolo. Takže mají nařasenou sliznici a mají několikamilimetrovou dírku, kterou mohou dýchat.

Jak je to u koček?

U krátkolebých koček je to stejný problém, kdy kočky mají tak krátký nos, že nejsou schopné se nažrat jinak, než že jim člověk udělá kopeček nebo je krmí z ruky. Protože si musí vybrat, jestli budou dýchat nebo žrát.

Někde jsem četla, že lidé si přejí, aby se jejich zvíře člověku co nejvíce podobalo, aby tvar lebky byl podobný…

No a mně to přijde zvěrstvo. Pes vychází z vlka, která má krásný dlouhý nos, kočka vychází z divokých koček, které mají krásný dlouhý nos. A přijde mi trošku zvrhlé šlechtit zvířata tak, aby se líbila nám, protože z nich děláme chudáky, nemůžou pořádně dýchat, žrát, pohybovat.

Líný pes

Léto je pravděpodobně nejvíc zátěžové období, protože nemohou dýchat ve vedru, nedokáží se uchladit dýcháním…

Přesně tak, ochlazují se odpařováním vody z dýchacích cest, a když dýchací cesty mají zlomek toho, co by měly mít, tak je velký problém…

Tuší majitelé těchto zvířat, jaké zdravotní problémy to zvíře může mít?

Dost často ne, četla jsem v jedné anglické studii, že až 58 procent lidí si myslí, že jejich zvíře je naprosto v pořádku a přijde jim roztomilé, že to zvíře chrochtá nebo chrápe. 

Veterináři prý bijí na poplach, že plemenitba psů je věcí, která přesáhla únosnou mez a zvířata jsou trápena. Jaký je přístup chovatelů a chovatelských klubů?

Setkávám se s tím, že naopak mi jdou po krku s tím, že tito psi žádné problémy nemají. Ale jsou i chovatelé, kteří se naopak snaží šlechtit zvířata s dlouhým nosem, takže není to úplně beznadějná situace. A pokud bude víc chovatelů, kteří se chytí za nos a začnou šlechtit zvířata trochu líp, tak ta šance tu je.

Spustit audio

Související