Slavný návrhář bot Blahnik otevřel v Praze výstavu. Vitríny zdobí 200 párů manolek

Legendární obuvník Manolo Blahnik slavnostně otevřel výstavu The Art of Shoes v pražském muzeu Kampa. Prohlédnout si můžete přes 200 párů jeho originálních bot. Další desítky takzvaných manolek pak na slavnostní zahájení obuly přítomné dámy.

Organizátoři jim ale nic neulehčili a vernisáž zahajovali na nádvoří muzea, které je celé vydlážděné kostkami. „Chodí se velmi dobře, jenom si musíte najít svoji vlastní kachličku,“ usmívá se Karolína, která měla obuté žluté manolky na asi deseticentimetrovém podpatku.

Na tak vysoké lodičky si netroufla Bára Štěpánová, svoje manolky si přivezla z New Yorku. „Uprostřed je taková mříž, kdo ji překoná, ten je hrdina,“ říká.

Přítomné dámy ale jsou už v chození v lodičkách zběhlé a žádné podpatky v mříži ani mezi kostkami zaklíněné nezůstaly. Slavný návrhář bot Manolo Blahnik tak mohl výstavu oficiálně zahájit. Pro umělce to bylo dojemné, protože jeho otec pocházel z Čech.


Manolo Blahnik: The Art of Shoes. Museum Kampa, 11. 8. – 12. 11. 2017

„Nějakým způsobem je to pro mě silný zážitek být tady, protože je to země mého otce a on sem nesměl přijet několik let a já mu tím chci splatit to, že mi dal život a to, že jsem z poloviny Čech. Je to jako splněný sen,“ vysvětluje.

Výstavu oficiálně otevřel tradičním zazvoněním starého zvonu. Pak už si mohli všichni hosté prohlédnout přes 200 párů bot, které Manolo Blahnik za svůj život navrhl. Sám návrhář ale přiznává, že ne vždy poznává boty, které navrhl.

Oranžovo-červené kotníkové boty s bambulkami, které pojmenoval po španělské zpěvačce, tanečnici a herečce Lole Flores, ale Manolo Blahnik pozná určitě.

Manolo Blahnik
Spustit audio