Slavný Big Ben na čtyři roky utichne. Británie se bouří

21. srpen 2017

Více než sto padesát let je symbolem Londýna i celé Velké Británie, od pondělka se ale slavný Big Ben odmlčí. Věž totiž čeká rekonstrukce. Záměr ale vzbudil ve Spojeném království vlnu nesouhlasu.

Podle původních plánů se Big Ben neozve celé čtyři roky, a to právě od pondělního poledne. Záměr ale vzbudil ve Spojeném království vlnu nesouhlasu. Proti čtyřleté odmlce slavného zvonu protestovala i premiérka Theresa Mayová.

„Když se řekne Londýn, představím si Big Ben, Tower Bridge a Westminster. Když něco z toho zmizí, proč by sem lidé jezdili?“ ptá se turista z Malajsie.


Věž s hodinami a zvonem zvaným Big Ben patří k hlavním turistickým atrakcím Londýna. Do roku 2012 se oficiálně jmenovala Hodinová věž, ale častěji se jí říkalo Big Ben podle největšího zvonu. Při příležitosti 60. výročí nastoupení současné britské panovnice královny Alžběty II. na trůn byla stavba přejmenována na Alžbětinu věž.

Dodnes není úplně jasné, po kterém Benjaminovi (Benovi) zvon nosí své jméno. S největší pravděpodobností jím byl mohutný a tělnatý Sir Benjamin Hall, který byl vrchním komisařem veřejných prací a na instalaci zvonu dohlížel. Žádné záznamy se o tom ale údajně nedochovaly. Podle další verze vděčí zvon za svoji přezdívku tehdy populárnímu boxerovi v těžké váze Benjaminu Cauntovi.

Jenny pracuje v obchodě naproti věže. Bez zvuku zvonu to prý nebude ono. „Když začala rekonstrukce, předpokládala jsem, že s něco bude dít, ale toto mě nenapadlo."

Hodiny začaly čas poprvé odpočítávat 31. května 1859, zvon začal bít 11. července téhož roku. První zvon ve věži pokusně odbíjel již v roce 1856, kvůli prasklinám musel být ale vyměněn. Ve věži byla také cela, do níž byli zavíráni ti, kteří narušovali jednání poslanců.

Logo

Alžbětina vež, na jejímž vrcholu je Big Ben, spolu se čtyřmi menšími zvony, umístěn, obrůstá masivní lešení. Právě kvůli dělníkům, kteří budou věž opravovat, zvony utichnou. Odbíjí každých patnáct minut, v celou potom spustí i obří Big Ben. Teď jej zastaví obavy o bezpečnost práce.

„Rekonstrukce má zajistit, aby zvon dobře fungoval dalších sto let, ale nemyslím, že by měl ztichnout úplně. Je to symbol Londýna. Věřím, že se vrátí, jak jen to bude možné", doufá žena, která má už řadu roků stánek s novinami hned pod věží.


Před šesti lety zase odborná zpráva potvrdila, že se věž naklání a náklon se každým rokem zhoršuje.

Při nadcházející rekonstrukci budou hodiny demontovány a každá jejich součástka bude pečlivě zkoumána a opravena. Čtyři ciferníky čeká vyčištění, rafije budou sejmuty a odeslány k renovaci.

Místo historického hodinového mechanismu bude čas prozatímně měřit moderní elektrický stroj. Jeden ciferník zůstane viditelný, aby Londýňané a turisté měli přehled o čase. Oprava celé věže má skončit v roce 2021.

autoři: jma , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio