Slavnosti pětilisté růže připomenou udělení Řádu zlatého rouna Vilémovi z Rožmberka

20. červen 2014

Vznešené dámy, kejklíře nebo komedianty mohou v těchto dnech potkat lidé v Českém Krumlově. Dnes totiž začínají už 28. Slavnosti pětilisté růže, které potrvají až do neděle. Hlavním tématem budou úspěchy Viléma z Rožmberka.

Tento významný český šlechtic totiž v roce 1584 obdržel Řád zlatého rouna.

„Byl to vlastně vrchol jeho politické kariéry. Zároveň bude Řád zlatého rouna – originál, který obdržel Vilém z Rožmberka – vystaven letos od července v klášteře ve Vyšším Brodě. Takže se nám toto téma potkalo a návštěvníci budou mít možnost vidět originál zlatého šperku přímo na vlastní oči,“ říká Jan Vozábal, organizátor slavností a ředitel Městského divadla Český Krumlov.

Na devíti místech ve městě se uskuteční téměř 150 vystoupení. Ulice Českého Krumlova navíc oživí hned několik historických průvodů.

„Po zahájení v pátek v 15 hodin projde městem takový malý rychtářský průchod. Dojde na první zámecké nádvoří, kde zahájí trh. Potom ve 21.45 projde noční ohňový průvod s pochodněmi, zakončený ohňovou show,“ přibližuje Vozábal.

Hlavní průvod vyjde do ulic v sobotu v 15 hodin. Zúčastní se ho přibližně 700 osob. Poslední průvod pak vyrazí v neděli ve 14.30 ze zámku. Přijde na náměstí Svornosti, kde budou slavnosti zakončeny.

Slavnosti pětilisté růže
autor: kbch
Spustit audio