Slavné saxofonové sólo z filmu Růžový panter je životním momentem Plase Johnsona

16. červenec 2021

Možná si vybavíte vábivé saxofonové sólo z ústřední melodie Henryho Manciniho k filmu Růžový panter s Peterem Sellersem v hlavní roli poněkud nešikovného inspektora Jacquesa Clouseaua. Sólo patří americkému saxofonistovi tmavé barvy pleti Plasu Johnsonovi, kterému bude 21. července 90 let.

Plas John Johnson Junior se narodil v Donaldsonville v Louisianě a zpíval v rodinné kapele, dokud mu tatínek nekoupil sopránsaxofon. Pak se Plas spíše jako samouk naučil hrát alt a také na tenorsaxofon, ale později ovládal flétnu, pikolu i klarinet.

S bratrem Rayem, pianistou, vytvořil duo, které působilo v New Orleans. Pak se Plas Johnson spojil se známým rhythmandbluesovým zpěvákem Charlesem Brownem. Po vojně se přestěhoval na Západ, do Los Angeles, kde ho vzal pod svá křídla kapelník Maxwell Davis a kde si vybudoval výbornou reputaci jako studiový saxofonista, který nahrával muziku napříč žánry.

Také se stal na delší dobu členem orchestru slavného autora filmové hudby, již zmíněného Henryho Manciniho. Jeho zřejmě životní chvíle přišla v roce 1963, kdy spolu s orchestrem natočil populární skladbu z filmu Růžový panter, při jejímž komponování Mancini prý myslel částečně na Johsnonův tenorsaxofon.

Čtěte také

„Myslím, že jsme udělali jen dva záběry… Když jsme skončili, všichni tleskali, dokonce i hráči obsluhující strunné nástroje. A to už něco říká… Ti nikdy ničemu netleskali.“ Takto vzpomínal Plas Johnson na jistě nejslavnější nahrávku, na níž se výrazně podílel.

Saxofonista byl však v nahrávacím studiu i při natáčení desek hvězd různých stylů – Nata Kinga Colea, Franka Sinatry, Lese Baxtera, Bobbyho Vee, Rickyho Nelsona nebo Larryho Willamse. Nahrával dokonce s kapelou Beach Boys a také byl součástí úspěšných studiových projektů – fiktivních instrumentálních skupin B.Bumble and the Stingers a Marketts. Plas Johnson však občas také natáčel  jazz s různými studiovými formacemi pod vlastním jménem.

Vedle nahrávek všestranného saxofonisty Plase Johnsona ozdobí hudební pořad V náladě swingu, potažmo jazzu skladba orchestru jihočeského rodáka Ladislava Habarta (Alexander´s Ragtime Band), ale také dvou osobností jazzu, jejichž výročí si lze v těchto červencových dnech připomenout – kytaristky Mary Osborne a pianisty Sonnyho Clarka.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související