Slánku nevyhledávejte, radí kardiolog Dobiáš. Příliš soli vede k závislosti

13. prosinec 2019

Češi se podle lékařů pořád nenaučili míň solit. Na 70 procent denní dávky soli si přinášíme už z obchodu v nakoupených potravinách. Jak můžeme kontrolovat, abychom nejedli příliš soli? Třeba se dívat na obsah soli v potravinách, které nakupujeme, doporučuje kardiolog Miloš Dobiáš.

K praktickým radám, jak kontrolovat množství soli, je například výběr správných potravin. A u jídelního stolu pak stačí nehledat slánku a nedosolovat hotové pokrmy.

„Hledání slánek je dáno chuťovou zvyklostí, naučit se nedosolovat je snazší než odnaučit se přisolovat,“ upozorňuje lékař ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Dodává také, že zvyk na méně soli je nejenom pro děti výhodnější.  

Nadměrné solení totiž vede k tomu, že si měníme preference chutí – sladká je vrozená, ale na slanou si zvykáme. A čím méně si zvykáme, tím méně jsme závislí.

Stravovací návyky z dětství přetrvávají v dospělosti

Ale jak mohou úřady působit na výrobce, kteří dávají sůl do potravin? Obecně jde o osvětu. Svou roli také hrají kampaně na podporu snižování soli v potravinách, do kterých je dobré se zapojovat.  

Čtěte také

„Rozumný tlak má být na stravování zejména ve školních jídelnách, kde jsou připravována určitá opatření na optimalizaci pestrosti a nutričně vyvážené stravy, která bude dětem chutnat,“ vyzdvihuje.

Právě pro děti je důležité dávat pozor na to, kolik soli snědí – stravovací návyky z dětství totiž přetrvávají v dospělosti. 

„Pokud dětem rodiče nebo školní jídelna navyšují denní příjem soli, tak vznikne návyk, který je někdy velmi silný. Ve starším věku děti vyžadují přilisovat více, protože jim jídlo nechutná,“ vysvětluje.

Děti s větším příjmem soli také často konzumují potraviny, jako jsou uzeniny, sladkosti, tyčky, chipsy. „Ty patří z hlediska výživové pyramidy pro děti do takzvané zákeřné kostky,“ varuje Dobiáš.

Češi denně snědí třikrát víc soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace – místo 5 gramů jich je celých 15. Většinu z toho už v koupených potravinách, třeba v pečivu, uzeninách nebo polotovarech. A právě jejich používání je jedním z důvodů, proč přesolená jídla servírují i školní jídelny.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio