Slanečci se letos Nizozemcům obzvlášť vyvedli
Uzenáč, zavináč, pečenáč nebo docela obyčejný slaneček. Sleď obecný, nejběžnější ryba Atlantiku, může mít v našem jídelníčku mnoho podob. Nejlepší sledi jsou podle vyjádření odborníků ti, kteří se nachytají v době vrcholícího jara. V Nizozemsku už vydražili první sud letošních sleďů, a to byl důvod k tradiční oslavě hojnosti těchto ryb. V přístavu Scheveningen byli slanečci hrdiny dne. I když naporcovaní a posypaní cibulí si té své slávy moc neužili.
Tak jako ve Francii na podzim volají „nové beaujolais je tady!“ v Nizozemsku se na konci jara radují z nových slanečků. Tedy vlastně nově nalovených sleďů, ze kterých se teprve slanečci stanou. Už více než 60 let oslavují příchod nových nakládaných herinků v scheveningenském přístavu vždy v sobotu po vydražení prvního sudu s nasolenými sledi.
Historie slanečka je ovšem mnohem delší. Podle tradice přišel na způsob nakládání ryb do slané vody v roce 1380 jistý Willem Beukelszoon. Vtip správného naložení sledě spočívá v tom, že se nechává macerovat ne úplně vykuchaný. Důležité je nechat v těle ryby slinivku. Její enzymy totiž pomohou slanečkovi takzvaně „uzrát“.
Slečna Corrine s bílým čepcem a zástěrou nabízí tuto pochoutku přímo na nábřeží přístavu. Ryby jsou nachytané u norských břehů a mají podle ní právě v tomto období nezaměnitelnou chuť.
Slaneček s cibulí od ní mi ovšem jako suchozemci ze země bez moře chutnal prostě jako mírně slaná, studená, slizká ryba, na které jsem neshledával nic zvláštního. Odborník na sledě, manažer jedné z rybích továren ve Scheveningenu Gerbrand Voerman, mi ovšem vysvětlil, proč jsou právě sledi nalovení na přelomu jara a léta nejlepší.
„Na jaře je v moři dost kvalitní potravy pro sledě a ti se začínají krmit. Jedí hlavně živočišný plankton a rybí potěr. Sleď v tomto období velmi rychle přibývá na váze a tvoří si tukové zásoby. Enzymy v jeho těle pracují velmi intenzivně, protože musí to množství potravy strávit,“ vysvětlil.
„Když chytíte takového tučného sledě, ve kterém se bouří enzymy, vykucháte ho a naložíte do solného roztoku, získá velmi zvláštní chuť. Mají ji ale jen sledi nalovení v tomto období,“ upozornil mne Gerbrand Voerman.
Lák, do kterého se sledi nakládají na 48 hodin, má koncentraci soli 16 až 20 procent. V mořské vodě bývá kolem tří procent soli. Chlorid sodný změkčí kosti ryby. Přesto se však slaneček nejí celý.
„Nejdříve se oškrábou šupiny a strhne se hřbetní ploutev. Vyndá se tak vlastně páteř. Pak se provedou řezy po obou stranách hlavy přes břicho, a tak zůstanou jen filety z boků,“ ukazoval mi názorně porcování slanečka pan Taal. Pak chytil rybku za ocásek, zvedl ruku a spustil si filety do pusy, jako by byl tučňák.
Nizozemci sledě požívají v různých podobách. Dělají si nárok na vynález v kyselém nálevu nakládaného zavináče – tedy rolmopsu. Na slavnosti ve Scheveningenu byli však k dostání i uzení slanečci. Sleďový průmysl ovládá scheveningenský přístav. Jen ta největší ze zdejších továren na herinky ročně vyprodukuje 30 tisíc tun sleďových filetů.
Scheveningen byl ještě před několika desítkami let na rybolovu zcela závislý. Zdejší muži byli buď námořníci, nebo rybáři a ženy jim spravovali sítě. „Ženy se pletení a spravování sítí učily jedna od druhé, mladší od starších. Mladé děvče tu mělo jen dvě možnosti, jak si vydělávat. Buď jít do panského domu v Haagu za služku, nebo spravovat sítě,“ vyprávěla mi paní Marie v bílém čepci se zlatými jehlicemi, který patří k nedělnímu kroji zdejších žen. Její maminka vyráběla sítě celý život. Její dědeček i otec byli rybáři.
Kdysi lidé na březích jižního Nizozemska slavili nové úlovky po krušné zimě. Dnes se radují z toho, že ti první letošní slanečci jsou vůbec nejlepší, jací se na stoly u nich, ale třeba i v Německu a Česku dostanou.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Sněmovna nejspíše nestihne projednat zálohování PET lahví a plechovek. Proti je opozice i část koalice
-
Náklady na válku s Ruskem jsou enormní. Skládáme se i z vlastních platů, říká Češka bojující na Ukrajině
-
Exposlanec Feri podal ústavní stížnost v kauze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj
-
Danko zůstal po přeskupení sil ve slovenské vládě jako ‚kůl v plotě‘. Jeho zraněné ego už se projevilo