Slacklinerka Anče Kuchařová: Zapomínám na gravitaci a vím, že ve své hlavě dokážu zajít daleko

7. leden 2018

Přední česká slacklinerka Anče Hanuš Kuchařová nechodí lajny kvůli rekordům, ale objevuje ticho v sobě. Rok 2017 završila tříměsíční slacklinerskou svatební cestou do USA.

Rok 2017 byl pro českou architektku a slacklinerku, členku českého týmu Equilibrium a ženské squadry G4G, totálně comebackovým rokem. Po vleklém zranění a operacích se poprvé znovu postavila na slackline. „Začínala jsem znovu. Zkusila jsem to poprvé, když už jsem dokázala udělat dřep. Strašně jsem se bála. Ale byl to pěkný strach, cítila jsem, že to jednou zvládnu a že ten strach se podobá tomu, když jsem začínala. 15 metrů mě stálo strašných sil. Od té doby jsem byla nezastavitelná a jezdila jsem každý víkend někam na lajny.“

Danny Menšík a jeho ohromující světový rekord na highline: Šel jsem to na drť!

03634188.jpeg

Čech Danny Menšík a Francouz Nathan Paulin přešli 1020 metrů dlouhou slackline ve výšce 650 metrů. Tím víc než zdvojnásobili světový rekord v disciplíně highline. Lidské limity v rovnováze, koncentraci a cílevědomosti se posouvaly ve francouzském Aiglunu.

Svatba na lajně a svatební cesta do Spojených států

Během roku už pak byla u toho, když se natahovala unikátní slackline mezi věžemi Trosek v Českém ráji a když slacklineři balancovali nad Staroměstským náměstím. V červnu se také vdala za slacklinera Jakuba „Kwjeta“ Hanuše – rovnou na slackline na Dogu v Tisé. Novomanželé si vzali sedáky a společně vykročili po dvou highlines směrem k věži, na kterou vylezl farář… Vrcholem roku pak byl tříměsíční trip do Spojených států. Na svatební cestu jela ale celá parta českých slacklinerů. „Co se v Americe stalo, rozbouřilo klidné vody mého života a zažehlo plamenomety v mých očích,“ napsala po návratu na serveru eMontana.

„Když zapomenu na gravitaci a všechno ve mně utichne, tak se rozezní ticho. Klid, který je věčný a prostupuje vším. Prostorem, časem i hmotou,“ nešetří Anče Kuchařová emocemi nabitými slovy k tomu, aby v Casablance vylíčila svoje americké zážitky. Poslechněte si záznam pořadu!

Slackline je moderní provazochodectví. Lajnu, čili popruh široký 2,5 cm, si můžete napnout v parku mezi dva stromy a věnovat se technické disciplíně lowline a parádičkám zvaným trickline. Nebo můžete jít výš a balancovat na highline v povětří mezi skalními věžemi nebo budovami.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka